Aceasta după ce, luni dimineaţă, grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat că şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, pentru a se concentra pe piaţa din Cehia. Reprezentanţii CEZ au precizat că procesul de vânzare va începe după aprobarea în Adunarea Generală, în luna iunie.
"Actualizarea strategiei trebuie mai întâi discutată şi apoi aprobată în cadrul Adunării Generale din luna iunie. Procesul de vânzare nu poate începe mai devreme de acest moment. Prin urmare, ne aflăm într-un stadiu incipient. Vânzarea nu este o chestiune care se poate concretiza în următoarele luni", au spus oficialii companiei.
Schimbare de strategie
Întrebaţi dacă situaţia din piaţa locală de energie a avut vreo contribuţie în elaborarea acestui plan, ei au răspuns: "Procesul nu este o consecinţă a modului de funcţionare a companiilor CEZ din România, ci e generat de schimbarea strategiei la nivelul companiei-mamă".
"Procese similare se derulează în prezent şi în alte ţări în care CEZ este prezentă. Operaţiunile din România au rezultate foarte bune şi nu există o presiune de retragere a investiţiilor într-un timp scurt", au adăugat aceştia.
Luni dimineaţă, CEO-ul companiei, Daniel Benes, a afirmat că CEZ are în plan vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piaţa din Cehia. "În cadrul acestei strategii noi, dorim să părăsim Bulgaria în următorii ani. Luăm în considerare un exit din România, din Turcia şi ne gândim să părăsim Polonia, unde avem două termocentrale pe cărbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului", a spus oficialul CEZ, într-un interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny.
Citește și Tensiuni pe piața energiei. O mare companie străină își face bagajele
Benes a adăugat că vânzarea acestor active ar putea aduce companiei "mai multe zeci de miliarde de coroane". El a amintit că CEZ are drept obiectiv creşterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) în 2024 - 2025, de la 49,5 miliarde de coroane în 2018.
CEZ şi-a încetinit încetul cu încetul expansiunea în Balcani în ultimii ani, după ce a investit masiv în regiune în urmă cu peste un deceniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
5.119 firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele...
Neprezentarea documentelor...
Banca Națională a calculat valoarea leului comparativ cu...
Aceste scăderi sunt semnale...
Aurul a marcat miercuri un nou...
Conform informațiilor furnizate...
BYD Co a început trimestrul patru cu vânzări lunare...
Comisia Europeană a aplicat o amendă de 462,6 milioane...
Sindicatul a aprobat oferta,...
Operatorul național de...
Preţurile alimentelor,...
Bună dimineața! Astăzi vă aducem noutăți de interes din...
Inflația împinge prețul untului în Rusia la cote...
Parlamentul României urmează să...
După mai multe zile de...
Consiliul Național al...
TerraPower, care caută să...
Activiștii Greenpeace...
Ministerul Finanțelor (MF) a...
Ministerul Afacerilor Externe a...
Siemens își întărește activitățile de automatizare...