AIE: Cererea mondială de combustibili fosili va atinge un nivel maxim până în 2030

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Benzinărie
Benzinărie
Cererea mondială de petrol, gaze și cărbune va atinge un nivel maxim până în 2030, pe măsură ce tot mai multe mașini electrice ajung pe șosele, iar economia Chinei crește mai lent și se orientează către o energie mai curată, a declarat Agenția Internațională pentru Energie, subminând astfel rațiunea pentru orice creștere a investițiilor din aceste sectoare.

Raportul AIE, care oferă consultanță țărilor industrializate, contrastează cu punctul de vedere al grupului de producători de petrol, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care consideră că cererea de petrol va crește mult după 2030 și solicită noi investiții de mii de miliarde de dolari în sectorul petrolier.

În raportul său anual World Energy Outlook, publicat marți, AIE a declarat că, în scenariul său bazat pe politicile actuale ale guvernelor, sunt vizibile în acest deceniu vârfuri ale cererii de combustibili fosili, pentru prima dată când se întâmplă acest lucru.

"Tranziția către energia curată are loc în întreaga lume și este de neoprit. Nu este o chestiune de "dacă", ci doar de "cât de curând" - și cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru noi toți", a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, conform Reuters.

"Guvernele, companiile și investitorii trebuie să susțină tranziția la energia curată, în loc să o împiedice", a mai declarat Birol.

Cu toate acestea, AIE a mai spus că, în situația actuală, cererea de combustibili fosili va rămâne mult prea mare pentru a menține la îndemână obiectivul Acordului de la Paris de a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius.

"Acest lucru riscă nu numai să agraveze impactul climatic după un an de căldură record, ci și să submineze securitatea sistemului energetic, care a fost construit pentru o lume mai rece, cu mai puține fenomene meteorologice extreme", a precizat agenția într-un comunicat.

 

Rolul Chinei în tranziția energetică

 

Până în 2030, AIE se așteaptă ca în întreaga lume să circule de aproape 10 ori mai multe mașini electrice și a citat politicile de sprijinire a energiei curate pe piețele cheie ca fiind o greutate asupra cererii viitoare de combustibili fosili.

De exemplu, AIE se așteaptă acum ca 50% din noile înmatriculări de mașini în SUA să fie electrice în 2030, față de 12% în perspectivele sale de acum doi ani, în mare parte ca urmare a Legii americane de reducere a inflației.

AIE consideră, de asemenea, că rolul Chinei ca sursă cheie de creștere a cererii de energie se schimbă.

În timp ce în ultimul deceniu China a reprezentat aproape două treimi din creșterea consumului de petrol la nivel mondial, impulsul din spatele creșterii sale economice este în scădere, iar țara este un "centru energetic curat", se arată în raport, adăugând că mai mult de jumătate din vânzările globale de vehicule electrice în 2022 au fost în China.

AIE a declarat că cheia unei tranziții ordonate este creșterea investițiilor în toate aspectele unui sistem energetic curat, mai degrabă decât în combustibili fosili.

"Sfârșitul erei de creștere pentru combustibilii fosili nu înseamnă sfârșitul investițiilor în combustibilii fosili, dar subminează raționamentul pentru orice creștere a cheltuielilor", se arată în raportul AIE.

Un raport al OPEC de la începutul acestei luni arată că apelurile pentru oprirea investițiilor în noi proiecte petroliere sunt "greșite" și "ar putea duce la haos energetic și economic".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...


pixel