AIE avertizează companiile de petrol și gaze că trebuie să ia o decizie importantă pentru planetă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Producătorii de petrol și gaze sunt puși în fața unui moment decisiv. Aceștia au de ales între a accelera criza climatică sau a contribui la soluționarea ei, susține Agenția Internațională pentru Energie (IEA) într-un raport publicat joi.

În prezent, industria contribuie cu doar 1% din investițiile globale în energie curată și continuă să producă cantități copleșitoare de gaze care dăunează planetei, inclusiv metanul, care este de aproximativ 80 de ori mai nociv pe termen scurt decât CO2. Pentru ca lumea să aibă vreo șansă de a limita creșterea temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, este nevoie de acțiuni drastice pe ambele fronturi, și asta rapid, a declarat AIE, conform CNN.

Această veste vine cu puțin timp înainte de începerea summitului COP28, desfășurat între 30 noiembrie și 12 decembrie 2023. Totodată, anunțul făcut de AIE se bazează pe o analiză recentă care arată că planeta se va încălzi cu aproape 3 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol. Oamenii de știință prezic că o încălzire de o asemenea amploare ar avea consecințe ireversibile, precum prăbușirea calotelor polare.

"Industria petrolului și a gazelor naturale se confruntă cu un moment decisiv la COP28 din Dubai", a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol. "În condițiile în care lumea suferă pe urma efectelor unei crize climatice din ce în ce mai grave, aceste afaceri nu își asumă nimic, nici din punct de vedere social, nici din punct de vedere ecologic."

Prezentând raportul, intitulat "The Oil and Gas Industry in Net Zero Transitions", Birol a declarat joi jurnaliștilor că există două măsuri pe care industria trebuie să le ia pentru a-și juca rolul în limitarea încălzirii globale convenit la nivel internațional, anume pragul de 1,5 grade.

 

Cele două soluții propuse de AIE

 

Prima soluție constă în reducerea poluării care încălzește planeta, cum ar fi extragerea petrolului și a gazelor din sol, prelucrarea combustibililor și livrarea acestora către consumatori. Aceste trei activități generează aproape 15% din emisiile globale de gaze cu efect de seră legate de energie.

"Aceste emisii, inclusiv cele de metan, știm că pot fi rezolvate destul de ușor, rapid și, în multe cazuri, într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor", a declarat Birol.

Această poluare trebuie să fie redusă cu peste 60% până în 2030 față de nivelul actual, potrivit raportului AIE.

Cea de-a doua măsură pe care agenția o recomandă este o creștere importantă a investițiilor în energie regenerabilă din partea companiilor de petrol și gaze, care nu au și-au adus un aport semnificativ în tranziția către o energie curată, se arată în raport.

Anul trecut, industria a investit aproximativ 20 de miliarde de dolari în proiecte de energie curată, ceea ce reprezintă doar 2,5% din totalul cheltuielilor de capital, potrivit AIE. Această pondere ar trebui să crească la 50% până în 2030 pentru a contribui la menținerea încălzirii globale la nivelul de 1,5 grade.

O astfel de creștere ar însemna o schimbare radicală a modului în care firmele de petrol și gaze își cheltuiesc banii. Între 2018 și 2022, industria a generat venituri de aproximativ 17 trilioane de dolari: 40% au fost cheltuite pentru dezvoltarea și exploatarea activelor de petrol și gaze, 10% au mers către investitori și doar o mică parte a fost investită în energie curată, potrivit raportului AIE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...


pixel