Airbus va construi sateliți pentru Emiratele Arabe Unite
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Satelit Maxar
Satelit Maxar
Yahsat, principalul operator de sateliți din Emiratele Arabe Unite, a comandat doi noi sateliți geostaționari de telecomunicații de la Airbus. Gigantul european al aeronauticii suferă din cauza costurilor și a concurenței din sectorul spațial.

Cele două aparate, Al Yah 4 și Al Yah 5, „vor oferi comunicații guvernamentale securizate pe o zonă largă de acoperire în Orientul Mijlociu, Africa, Europa și Asia”. Ele vor înlocui AY1 și AY2, bazate pe o versiune precedentă a platformei Eurostat, contruită de Airbus și lansată în 2011 și 2012.

Cuantumul contractului, care include și elemente ale segmentului de sol și două platforme Arrow pentru viitoare implementări pe orbită joasă, nu a fost comunicat. Sateliții vor fi echipați cu „sarcini utile flexibile”, care pot fi complet reconfigurate pe orbită, „permițând ca zona de acoperire, capacitatea și frecvența să fie ajustate în zbor pentru a se adapta nevoilor în schimbare”. O tehnologie „inovatoare prin satelit flexibil”, potrivit Alain Fauré, directorul Sistemelor spațiale la Airbus, citat în comunicatul de presă.

Concurență puternică din partea SpaceX

Sateliții gemeni vor avea o durată de viață de 15 ani și se așteaptă să fie lansați în 2027 și 2028. Airbus îi va proiecta și construi pe baza platformei Eurostar Neo. Piața sateliților geostaționari, giganți ce cântăresc câteva tone și care sunt plasați pe o orbită aflată la 36.000 de kilometri de Pământ, a fost mult timp dominată de Airbus, Thales și Maxar, cu aproximativ douăzeci de vânzări pe an, înainte de a se micșora la jumătate.

În 2023, Airbus a vândut două, Maxar, unul și Thales, zero. Alți șapte sateliți geostaționari mult mai mici au fost totuși comandați de la nou-veniți, în special de la start-up-ul american Astranis. În 2023, profitul operațional al Airbus DS a scăzut cu 40%, la 229 de milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel