Ajutor de stat pentru investiții cu impact major în economie, propus de Ministerul Finanțelor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bani
Bani
Costurile eligibile pentru finanțarea nerambursabilă dedicată investițiilor care își aduc un aport semnificativ asupra economiei naționale depășesc 50 milioane de lei.

Instituția a mai anunțat că finanțarea ar putea fi emisă până la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în intervalul 2025-2032.

"Venim cu această propunere pentru că vrem să atragem în România investiţii de mare anvergură, pe care să le orientăm către regiunile mai puţin dezvoltate ale ţării, pentru un suflu nou de dezvoltare şi prosperitate în aceste zone. Punem accent pe efectul multiplicator al investiţiilor: nu numai că vor stimula competitivitatea unor ramuri industriale cu tradiţie în România, dar vor crea şi oportunităţi de angajare pentru mii de cetăţeni din întreaga ţară. Vedem că ajutoarele de stat acordate de MF în perioada 2007-2023 s-au dovedit un instrument real de stimulare a atragerii de investiţii şi creării de noi locuri de muncă: până acum s-au emis 304 acorduri pentru finanţare în vederea susţinerii de investiţii în valoare de 6,7 miliarde euro, care generează peste 61.000 locuri de muncă. Valoarea contribuţiilor directe generate de proiectele de investiţii este undeva la 4 miliarde euro", a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Criterii pentru beneficiari

 

Una dintre cele mai importante criterii pentru a putea absorbi acest ajutor, este ca aceste companii să realizeze o investiție inițială în sectoarele din țară care apar în schema de ajutor, la cel mult trei ani de la înființarea întrepriderii. Totodată, un alt criteriu important este că aceste companii trebuie să nu prezinte unele probleme cum ar fi faliment sau insolvență, lichidarea sau suspendarea temporară a activității, să nu se afle în procedură de execuție silită sau să fie vizată de o decizie de recuperare a stimulentelor oferite de stat.

De asemenea, este necesar ca aceste companii să nu beneficieze de un alt sprijin din partea statului care se acordă pe baza aceluiași proiect unic de investiții  şi să nu efectueze o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiţia iniţială.   

"Suplimentar pentru întreprinderile cu cel puţin un exerciţiu financiar încheiat, pentru a putea accesa ajutorul de stat, trebuie să aibă rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât zero în unul din ultimele trei exerciţii financiare încheiate şi capitalurile proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat. Totodată, pentru a fi eligibili, suplimentar faţă de criteriile generale, întreprinderile nou-înfiinţate trebuie să aibă capital social subscris vărsat în valoare de minimum 100.000 lei şi să nu aibă acţionari care deţin sau au deţinut în România în ultimii 2 ani anterior datei înregistrării cererii o întreprindere cu acelaşi obiect de activitate pentru care solicită finanţare", se arată în comunicat.

Sesiunile de înregistrare a cererilor pentru primirea ajutorului de la stat va dura câte 30 zile lucrătoare iar aceste sesiuni vor fi anunțate cu minim 60 de zile înainte de inițiere.

Cererile pentru obținerea finanțării sunt evaluate pe baza unui sistem de punctare, ordonat descrescător, în funcție de limita bugetului sesiunii. Evaluarea acestor cereri se încheie prin aprobarea finanțării în cazul în care sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate sau prin expedierea unei scrisori de respingere. Plata ajutorului financiar este efectuată ulterior, după realizarea totală sau parțială a cheltuielilor eligibile conform acordului de finanțare, având în vedere alocarea bugetară anuală.

Activele achiziționate din banii proveniți din acest ajutor trebuie să fie noi și să respecte o girlă de cheltuieli eligibile.

În momentul de față, proiectul de act normativ aferent ajutorului de stat pentru companiile care vor susține economia se află în transparență decizională pe pagina web a Ministerului Finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel