Ajutor pentru plata facturilor. Ministrul Boloș a anunțat care va fi suma primită de români
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Există chiar și o limită de vârstă
Există chiar și o limită de vârstă
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a vorbit, la postul de televiziune Antena3 CNN despre ajutorul care va fi acordat românilor în lunile următoare.

”Voucherele pentru sărăcia energetică le vom primi, la Bruxelles a fost o discuție foarte aplicată despre regulile mari ale acestei forme de sprijin pentru oameni. Bugetul a rămas de un miliard de euro, care va fi alocat pentru voucherele de sărăcie energetică”, a spus Marcel Boloș, precizând că au fost analizate patru reguli ”de principiu, printre care cea referitoare la sărăcie energetică, deci pentru cei care nu își permit să își plătească facturile, dar trebuie să aibă și un consum energetic undeva de până în 150 kW/lună pe familie”.

Limitele valorilor minime ale consumului energetic 

Potrivit ministrului, ”sărăcia energetică este cea legată de consum, aici va avea cuvântul final coaliția, pentru că există o plajă între care poate varia limita minimă a acestui consum energetic, aproximativ 100-150 kW, până în 200 kWh, limita maximă”.

Marcel Boloș a explicat că ”până cum, venitul la voucherele sociale pentru produsele alimentare, care este un mecanism validat de către Comisia Europeană, avem plaja de venit de 1500 de lei. Încercăm să facem simulările și pentru ceea ce înseamnă plaja de beneficiari pentru 2000 de lei pe membru de familie, ceea ce ar însemna că vom crește numărul de beneficiari ai acestui voucher important, așteptat de către toate familiile vulnerabile și persoanele vulnerabile. Aceasta este acum limita de venit care a fost agreată de comisie și este mecanismul validat pentru voucherele sociale. 

Crește numărul beneficiarilor 

Ne amintim că la 1500 de lei, avem 2,4 milioane de beneficiari, și probabil, la 2000 de lei, numărul lor va crește până în jur de 4 milioane de beneficiari. Doar aici, pentru că discutăm de consumuri energetice, nu mai dăm la fiecare membru al familiei dacă este sub limita de venit de 1500 de lei, ci se va da pe punct de consum. 

Comisia și discuțiile pe care le-am avut la nivel de comisie au rămas să fie aceste sume limitate la o sumă fixă pe care o vom putea-o acorda lunar, discuția a fost până în 100 de lei să fie pe punct de consum lunar, dar este iarăși un subiect de discuție la nivelul coaliției. 100 de lei pentru fiecare punct de consum, adică o gospodărie este considerată un punct de consum. Deci nu vom da bani pe membru de familie, ci pe gospodărie. 

Ajutor de tip one off

Banii vor fi pentru sezonul de iarnă, pentru perioada în care sunt oamenii afectați. Sezonul de iarnă începe din decembrie, însă este posibil să fie un ajutor de tipul one off, adică să se acorde o singură dată pentru toate lunile acestea care sunt considerate luni care au un mare consum energetic, începând cu luna noiembrie, decembrie. Adică 100 de lei pentru sezonul de frig care începe în luna noiembrie și se termină în luna martie-aprilie. 

În discuția cu Comisia Europeană a fost că acești bani să fie folosiți pentru orice tip de consum energetic. Adică energie electrică, gaze naturale, energie termică, încălzire termică, deci practic ar fi un ajutor pentru sărăcia energetică, pe familie, care este posibil să fie acordat o singură dată. Cuantumul este unul orientativ, pe care l-am avut în discuția cu Comisia Europeană, iar decizia finală va fi luată în coaliție. 

Limită de vârstă

Foarte importantă este și vârsta. Este o limită de vârstă care, în momentul de față, este undeva în jur de 60 de ani. Să nu uităm că la voucherele sociale noi avem peste 65 de ani limita de vârstă. Aici limita este de 60 de ani, pentru că se consideră că sub această vârstă capacitatea de muncă încă există, iar peste 60 de ani capacitatea de muncă este redusă. Și practic încercăm să intervenim cu banii spre acele grupuri sociale defavorizate și să intre cu adevărat sprijinul în compensarea facturilor pentru familiile vulnerabile”, a mai spus Marcel Boloș la Antena 3 CNN. 

Citește și Câtă economie a făcut populația la electricitate. Date INS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel