Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Conform acestor date, în ultimele două luni BCE a achiziţionat obligaţiuni de stat italiene în valoare de 51,1 miliarde de euro, în condiţiile în care oferta netă de titluri italiene a fost de 49 miliarde de euro, potrivit analiştilor de la UniCredit.
Cu toate acestea, randamentele pentru titlurile de stat italiene pe 10 ani au scăzut cu doar patru puncte de bază, ajungând vineri la 1,491%. De asemenea, diferenţa dintre randamentele pentru obligaţiunile italiene şi cele germane s-a redus cu doar opt puncte de bază, până la 190 puncte de bază.
Datele statistice mai arată că BCE a pus în paranteză regulile sale interne, ca urmare a urgenţei provocate de pandemia de coronavirus, şi a achiziţionat mult mai multe obligaţiuni italiene decât cota ce revenea Italiei, conform regulilor de repartiţie bazate pe populaţie şi ponderea economică a fiecărei ţări din zona euro. În schimb, BCE a achiziţionat mai puţine obligaţiuni germane decât cota ce revenea Germaniei. Această decizie ar putea fi criticată de Germania, în contextul în care o decizie a Curţii Constituţionale a Germaniei cu privire la programul de relaxare cantitativă al BCE a provocat tensiuni în relaţia cu Bundesbank.
Citește și BCE se pregătește pentru cel mai de COȘMAR scenariu
În cazul Italiei, BCE şi Banca Italiei au cumpărat obligaţiuni italiene în valoare de 37,4 miliarde de euro în cadrul programului Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), adică 21,6% din totalul achiziţiilor derulate în aprilie-mai în conformitate cu acest program. Teoretic, partea ce revenea Italiei din această schemă este de 17%. Mai important, deviaţia de la cotele teoretice este şi mai mare în cadrul achiziţiilor de obligaţiuni derulate de BCE în cadrul Public Sector Purchase Programme (PSPP), conform cărora partea ce a revenit Italiei a fost de 26,5% şi de doar 13,9% pentru Germania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...