Ajutorul BCE oferit Italiei: Un efort mare, un efect sub așteptări

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Bulgaria ne-a luat-o înainte
Bulgaria ne-a luat-o înainte
Banca Centrală Europeană (BCE) a cumpărat integral noile obligaţiuni emise de Italia în lunile aprilie şi mai, însă acest efort excepţional nu a permis decât stabilizarea costurilor de finanţare ale Italiei, arată datele publicate marţi de BCE.

Conform acestor date, în ultimele două luni BCE a achiziţionat obligaţiuni de stat italiene în valoare de 51,1 miliarde de euro, în condiţiile în care oferta netă de titluri italiene a fost de 49 miliarde de euro, potrivit analiştilor de la UniCredit.

Cu toate acestea, randamentele pentru titlurile de stat italiene pe 10 ani au scăzut cu doar patru puncte de bază, ajungând vineri la 1,491%. De asemenea, diferenţa dintre randamentele pentru obligaţiunile italiene şi cele germane s-a redus cu doar opt puncte de bază, până la 190 puncte de bază.

Datele statistice mai arată că BCE a pus în paranteză regulile sale interne, ca urmare a urgenţei provocate de pandemia de coronavirus, şi a achiziţionat mult mai multe obligaţiuni italiene decât cota ce revenea Italiei, conform regulilor de repartiţie bazate pe populaţie şi ponderea economică a fiecărei ţări din zona euro. În schimb, BCE a achiziţionat mai puţine obligaţiuni germane decât cota ce revenea Germaniei. Această decizie ar putea fi criticată de Germania, în contextul în care o decizie a Curţii Constituţionale a Germaniei cu privire la programul de relaxare cantitativă al BCE a provocat tensiuni în relaţia cu Bundesbank.

Citește și BCE se pregătește pentru cel mai de COȘMAR scenariu

În cazul Italiei, BCE şi Banca Italiei au cumpărat obligaţiuni italiene în valoare de 37,4 miliarde de euro în cadrul programului Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), adică 21,6% din totalul achiziţiilor derulate în aprilie-mai în conformitate cu acest program. Teoretic, partea ce revenea Italiei din această schemă este de 17%. Mai important, deviaţia de la cotele teoretice este şi mai mare în cadrul achiziţiilor de obligaţiuni derulate de BCE în cadrul Public Sector Purchase Programme (PSPP), conform cărora partea ce a revenit Italiei a fost de 26,5% şi de doar 13,9% pentru Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com

pixel