Alertă! Cod roşu de inundaţii în acest județ până la miezul nopţii
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Inundații
Inundații
După furtuni, vijelii și averse de ploi, a crescut pericolul de inundații. A fost convocat și Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţul Bistriţa-Năsăud, valabilă până la miezul nopţii.

Potrivit hidrologilor, până la ora 24:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare - bazin amonte S.H. Rodna, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Someşul Mare - bazin amonte S.H. Valea Mare, avertizează hidrologii.

De asemenea, până miercuri, la ora 12:00, va fi în vigoare un Cod galben de inundaţii pe râurile mici din bazinul hidrograf Siret - afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Suceava, judeţele Suceava şi Botoşani.

Între timp, Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU), format la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a fost convocat marți, în urma avertizărilor de Cod Galben și Cod Portocaliu emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și a celor hidrologice transmise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Va ploua într-o zi cât într-o lună

„Am decis convocarea acestui Comitet ministerial pentru situaţii de urgenţă, întrucât ne aflăm într-o situaţie dificilă din punct de vedere hidrometeorologic şi vreau să ne asigurăm că luăm cele mai bune decizii. Chiar dacă va ploua într-o zi cât într-o lună, seceta este una severă şi nevoia de apă din zonele afectate de acest fenomen nu va fi compensată deoarece, în aceste zile, vor fi cantităţi de precipitaţii foarte mari, dar în perioade foarte scurte, la nivel de ore”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet. 

Potrivit precizărilor sle, ”colegii de la Apele Române m-au informat că s-au efectuat câteva pregoliri, astfel încât să poată fi preluate cantităţile de precipitaţii care vor cădea, dar trebuie să rămânem vigilenţi şi să comunicăm foarte bine cu autorităţile din judeţele predispuse a avea situaţii mai dificile din cauza precipitaţiilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Foto: Pexels.com
pexels.com
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Sedinta de Guvern
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
Siegfried Mureșan
Inundații / Foto: IGSU
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Inteligență artificială / FOTO: Freepik

Inteligența artificială „accelerează criza climatică”

Inteligența artificială generativă (IA) folosește „de 30...

INHGA. Noi coduri roșii de viituri până marți la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Lingouri de aur
TVA
Japonez / FOTO: Freepik
Petrol / sursa foto: Freepik.com

China și-a făcut mari rezerve de petrol. Oare de ce?

Este de presupus că au fost luate în calcul atât...

Investiții / FOTO: Freepik
Analizând avantaje și dezavantaje / FOTO: Freepik
Oameni traverseaza stradas / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Soarta Tik Tok în SUA, incertă

Viitorul TikTok se joacă în instanță

TikTok va încerca să convingă luni o instanță federală...

Bună dimineața! Să aveți o zi extraordinară! / Foto: Freeimages.com
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com

pixel