Alexandru Nazare: Cum ar fi putut evita România plata unor despăgubiri uriașe în dosarul Roșia Montană

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
În cadrul emisiunii ”Ce se întâmplă?”, moderată de jurnalistul Răzvan Dumitrescu, senatorul PNL și fost ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, a vorbit despre litigiul care dă bătăi de cap astăzi guvernanților.

Conform spuselor sale au existat șanse pentru aplanarea acestei situații, dar din lipsă de interoperabilitate a ministerelor sau, altfel spus, din dezinteres, astăzi suntem pe punctul de a fi nevoiți să plătim despăgubiri în valoare de circa 2 miliarde de dolari canadienilor de la Gabriel Resources.

În emisiunea difuzată pe DCNews, Alexandru Nazare a argumentat că în perioada în care a fost ministrul Finanțelor a prezentat o Guvernului o soluție care ar fi anticipat amenda imensă din partea judecătorilor de la Washington.

”Mi s-a părut natural ca Ministerul Finanțelor să facă o analiză a tuturor cazurilor și să le împartă în funcție de gravitate și de riscuri financiare pentru că în momentul în care ai cazuri în care este riscul foarte mare, statul ar trebui să se pregătească din timp pentru ele, să ia în calcul aceste riscuri. Am făcut un memorandum prin care am luat un mandat pentru a afla ce anume vrea Gabriel Resources să ne transmită pentru că ei trimiseseră o adresă la începutul rotației, am primit acel mandat, am făcut acea întâlnire, după care am cerut punctul de vedere al avocaților, inclusiv pe riscuri, evaluate financiar de către ei și am făcut un memorandum să prezint această situație pentru a informa Guvernul. Guvernul nu a pus pe ordinea de zi acel memorandum.

Răzvan Dumitrescu a prezentat un document și mai vechi, din 2017, care anticipa această situație. În această notă i se aducea la cunoștință Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu și altor oficiali că dosarul depus la UNESCO în 5 ianuarie 2017 nu fusese asumat de Guvernul României. Nota mai arată că oficialii știau încă de pe atunci că vor exista despăgubiri majore.

”Poziția avocaților și a Ministerului de Finanțe în această speță a fost constant aceeași. Ministerul Finanțelor a spus permanent că înscrierea sitului Roșia Montană la UNESCO ar fi trebuit să se facă după finalizarea litigiului.  

Eu am făcut tot ce am putut pentru că am considerat necesar, pentru că este în fișa postului unui Ministru de Finanțe să informeze, să prezinte cazul și să ofere soluții, am făcut astfel încât să ajungă pe masa Guvernului, la miniștrii relevanți care avea atribuții, pentru că noi aveam atribuții doar în privința litigiului”, a mai comentat fost ministru de Finanțe.

VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel