Alexandru Nazare explică cum stăm, de fapt, cu deficitul

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Alexandru Nazare
Alexandru Nazare
Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare a venit luni cu unele precizări privind situația fiscal-bugetară a României.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Alexandru Nazare a subliniat faptul că dezechilibrul bugetar este foarte accentuat, veniturile fiind mult sub cheltuielile angajate.

''În analiza execuției la luna mai, transmisă premierului, evidențiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite pana la sfârșitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătății.

Veniturile sunt in creștere cu 23% fata de aceeași perioadă a anului trecut, însă, indiferent de cât de optimist este scenariul economic, creșterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli.

Citește și: Vrei să lucrezi în ADMINISTRAȚIE? CNAS organizează noi CONCURSURI

În respectiva analiză atrăgeam atenția ca este imperativ să facem economii, iar eventuale alocări pentru proiecte noi pot determina o creștere a deficitului asumat.

Din suma vehiculată de 12 miliarde, care ar rămâne neutilizată la luna iunie, trebuie ținut cont de faptul ca 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Aceasta suma nu poate fi considerată sub nici o forma economisită, dacă vrem sa ajungem la prognoza de absorbție pentru 2021.

In acest sens, este evident și o formă de respect față de primari să facem bine calculele, înainte să discutăm despre o sumă sau alta destinată programelor de investiții, de altfel atât de necesare'' a precizat Nazare.

De asemenea, fostul ministru de finanțe a remarcat intenția premierului Cîțu de a nu mai consulta forul de decizie al PNL cu privire la rectificărea bugetară.

''Rectificarea bugetară se elaborează de către Ministerul Finanțelor pe baza analizei gradului de încasare a veniturilor și a gradului de execuție a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum și a propunerilor ordonatorilor principali de credite și a actelor normative în vigoare. Aceasta se aprobă în Guvern, însă principiile ei pot fi prezentate în forurile de decizie ale partidului, pentru că modul în care rectificarea este întocmită poate antrena consecințe economice și politice importante, prin modificarea parametrilor angajați de România în relația sa cu Comisia Europeană și partenerii internaționali''.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel