Alibaba, record NEGATIV istoric. Prăbușire fără precedent în lume
Autor: Simona Haiduc | 25 oct 2021, 13:43
Miliardarul Jack Ma, fondatorul companiei Alibba, a fost prea îndrăzneț, uitând, probabil, că în țara lui, China, cine ajunge prea sus în afaceri este pedepsit. A crezut în democrația și a plătit. Scump. El, trecut pe linie moartă. Compania lui, îngenungheată.

În ultimul ani, gigantul comerțului electronic, Alibaba, a pierdut 344,4 miliarde de dolari din capitalizare. O valoare record printre toate companiile tranzacționate în lume, potrivit estimărilor agenției Bloomberg. 

Acțiunile Alibaba au atins un maxim istoric de 317,14 dolari pe acțiune pe 27 octombrie 2020, după care s-au înscris pe un trend descedent de care nu s-a mai putut desprinde, iar pe 4 octombrie 2021 au atins cel mai coborât nivel, de 139,63 dolari. A urmat o ușoare redresare, până la 177,7 dolari. pe 22 octombrie. 

Deși acțiunile Alibaba au crescut cu 27% față de nivelul minim, ele sunt încă cu 44% sub vârful din octombrie 2020.

Prăbușirea bruscă a început după celebrul discurs al fondatorului Alibaba Jack Ma, scrie Bloomberg. La o conferință de la Shanghai la sfârșitul lunii octombrie 2020, el a numit Acordurile de la Basel, care reglementează activitatea bancară, „un club pentru bătrâni”. În plus, Ma a criticat autoritățile de reglementare locale și globale pentru că frânează inovația și nu se concentrează pe dezvoltarea și oportunități pentru tineri.

Îndrăzneala lui Jack Ma a costat foarte scump compania. Câteva zile mai târziu, autoritățile de reglementare au suspendat o Ofertă Publică Inițială a subsidiarei de tehnologie a Alibaba, Ant Group, care urma să devină cea mai mare din istoria întregii piețe de valori. Acest lucru s-a întâmplat cu doar două zile înainte de evenimentul anunțat. 

În plus, Alibaba a fost pusă sub o anchetă antitrust, în urma căreia compania a primit o amendă record de 2,8 miliarde de dolari. Beijingul și-a înăsprit controlul asupra activităților sale și a cerut să-și reorganizeze afacerile din domeniul fintech.

Citește și Evergrande revine în forță! Răul a trecut? Euforie la bursă

La scurt timp după aceea, autoritățile chineze au început să strângă șuruburile și în alte sectoare, ceea ce a dus la scăderea multor acțiuni chineze. Au fost afectate companii din sectorul educației suplimentare preșcolare și școlare: lor li s-a interzis să atragă capital privat, inclusiv străin, sau să efectueze IPO. Valul ”punitiv” a cuprins apoi sectoarele de jocuri video, semiconductori, producători de țigări electronice, alcool, alimente pentru copii, biotehnologie și companii IT.

În august, autoritățile chineze au lansat un plan de dezvoltare pentru 2025 care solicită o reglementare mai strictă a sectoarelor vaste ale economiei. Guvernul planifică mari schimbări legislative în domenii precum securitatea, tehnologia, datele personale și reglementarea antitrust.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O nouă zi liberă. Angajatorii, obligați să o acorde

Angajatorii ar putea fi obligați să acorde o nouă zi...

Prețul gazelor naturale s-a prăbușit în Europa

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai...

Șoferii pot verifica online istoricul sancțiunilor rutiere

Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat recent,...

Fondurile de pensii facultative, în creştere cu 17,35%

Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare...

Românii au patru destinații de vacanță preferate

Românii au patru destinații de vacanță favorite care...

Biden, mulțumit că SUA evită o situație catastrofală

Acordul bugetar de principiu găsit cu opoziţia...

Azi, timp de 7 ore, prețul energiei va fi negativ în România

Pentru a doua săptămână consecutiv, prețul energiei...

Elon Musk, undă verde la implanturi cerebrale

Neuralink, start-up creat de miliardarul american Elon...

Crossuri externe