Alibaba, record NEGATIV istoric. Prăbușire fără precedent în lume
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Miliardarul Jack Ma, fondatorul companiei Alibba, a fost prea îndrăzneț, uitând, probabil, că în țara lui, China, cine ajunge prea sus în afaceri este pedepsit. A crezut în democrația și a plătit. Scump. El, trecut pe linie moartă. Compania lui, îngenungheată.

În ultimul ani, gigantul comerțului electronic, Alibaba, a pierdut 344,4 miliarde de dolari din capitalizare. O valoare record printre toate companiile tranzacționate în lume, potrivit estimărilor agenției Bloomberg. 

Acțiunile Alibaba au atins un maxim istoric de 317,14 dolari pe acțiune pe 27 octombrie 2020, după care s-au înscris pe un trend descedent de care nu s-a mai putut desprinde, iar pe 4 octombrie 2021 au atins cel mai coborât nivel, de 139,63 dolari. A urmat o ușoare redresare, până la 177,7 dolari. pe 22 octombrie. 

Deși acțiunile Alibaba au crescut cu 27% față de nivelul minim, ele sunt încă cu 44% sub vârful din octombrie 2020.

Prăbușirea bruscă a început după celebrul discurs al fondatorului Alibaba Jack Ma, scrie Bloomberg. La o conferință de la Shanghai la sfârșitul lunii octombrie 2020, el a numit Acordurile de la Basel, care reglementează activitatea bancară, „un club pentru bătrâni”. În plus, Ma a criticat autoritățile de reglementare locale și globale pentru că frânează inovația și nu se concentrează pe dezvoltarea și oportunități pentru tineri.

Îndrăzneala lui Jack Ma a costat foarte scump compania. Câteva zile mai târziu, autoritățile de reglementare au suspendat o Ofertă Publică Inițială a subsidiarei de tehnologie a Alibaba, Ant Group, care urma să devină cea mai mare din istoria întregii piețe de valori. Acest lucru s-a întâmplat cu doar două zile înainte de evenimentul anunțat. 

În plus, Alibaba a fost pusă sub o anchetă antitrust, în urma căreia compania a primit o amendă record de 2,8 miliarde de dolari. Beijingul și-a înăsprit controlul asupra activităților sale și a cerut să-și reorganizeze afacerile din domeniul fintech.

Citește și Evergrande revine în forță! Răul a trecut? Euforie la bursă

La scurt timp după aceea, autoritățile chineze au început să strângă șuruburile și în alte sectoare, ceea ce a dus la scăderea multor acțiuni chineze. Au fost afectate companii din sectorul educației suplimentare preșcolare și școlare: lor li s-a interzis să atragă capital privat, inclusiv străin, sau să efectueze IPO. Valul ”punitiv” a cuprins apoi sectoarele de jocuri video, semiconductori, producători de țigări electronice, alcool, alimente pentru copii, biotehnologie și companii IT.

În august, autoritățile chineze au lansat un plan de dezvoltare pentru 2025 care solicită o reglementare mai strictă a sectoarelor vaste ale economiei. Guvernul planifică mari schimbări legislative în domenii precum securitatea, tehnologia, datele personale și reglementarea antitrust.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reguli stricte pentru recuperatorii de credite

În urma adoptării OUG 15/2024, debitorii care au...

Premier Energy debutează pe Bursa de Valori București

Bursa de Valori Bucureşti găzduieşte marţi deschiderea...

Seceta își spune cuvântul: Prețul grâului a explodat

Totul este pe dos! Unde este nevoie de umiditate este...

Ambițiile producătorului de încălțări ”uzate” Golden Goose

Brandul italian al pantofilor de lux vrea să pășească...

Află cum cântarele industriale fac diferența în afacerea ta

Cântarele industriale reprezintă o componentă esențială...

Tensiuni în coaliţie pe seama majorării salariului minim

Decizia Executivului de majorare a salariului minim pe...

Cum vrea România să atragă turişti din China

România se promovează la ITB China pentru a atrage...

Cursul BNR. Leul începe săptămâna fără o direcție anume

Banca Națională a României a anunțat valoarea leului...

Acțiunile europene au crescut ușor la început de săptămână

Acțiunile europene au închis luni în ușoară creștere,...


pixel