Alibaba vrea să salveze China și prezintă un cip care nu se va vinde
Autor: Oana Pavelescu | 19 oct 2021 / 10:16
Alibaba lansează un nou microcip revoluționar
Alibaba lansează un nou microcip revoluționar
Alibaba Group Holding Ltd. a prezentat un nou cip pentru servere care se bazează pe tehnologia avansată de 5 nanometri, marcând o etapă importantă în încercarea Chinei de a deveni autosuficientă în materie de semiconductori. 

Cel mai nou cip al gigantului tehnologic chinez se bazează pe o microarhitectură furnizată de Arm Ltd., deținută de SoftBank Group Corp. potrivit unei declarații de marți. Alibaba, care organizează summitul său anual privind cloud-ul în Hangzhou, a declarat că siliciul va fi folosit în propriile centre de date în "viitorul apropiat" și nu va fi vândut în scop comercial, cel puțin deocamdată, scrie Bloomberg.

"Personalizarea propriilor noastre cipuri pentru servere este în concordanță cu eforturile noastre continue de a ne spori capacitățile de calcul cu performanțe mai bune și eficiență energetică îmbunătățită", a declarat Jeff Zhang, președintele Alibaba Cloud Intelligence și șeful Damo Academy, divizia de cercetare a Alibaba. "Plănuim să folosim cipurile pentru a sprijini afacerile actuale și viitoare din întregul ecosistem Alibaba Group." 

Având în vedere că pandemia alimentează cererea tot mai mare de servicii cloud, giganții din domeniul tehnologiei din întreaga lume caută din ce în ce mai mult semiconductori din ce în ce mai puternici și mai eficienți din punct de vedere energetic pentru a obține un avantaj. Cipul pentru servere al Alibaba este unul dintre cele mai avansate realizate până acum de o firmă chineză, care se alătură rivalilor globali precum Amazon.com Inc. și Google în înlocuirea treptată a siliciului de la producătorii tradiționali de cipuri precum Intel Corp. și Advanced Micro Devices Inc. cu produse concepute special pentru centrele lor de date și pentru sarcinile de lucru.   

Miliardarii Chinei au toate motivele să gâfâie. China accelerează lupta antimonopol

Această evoluție semnalează modul în care efortul Chinei de a construi o industrie de semiconductori autohtonă dă roade. Guvernul lui Xi Jinping a făcut din autosuficiența tehnologică o prioritate națională de top, punând deoparte miliarde de dolari în fonduri guvernamentale și oferind o gamă largă de sprijin politic pentru a ajuta firmele locale să depășească sancțiunile impuse de SUA asupra industriei.  

Alibaba este una dintre firmele chineze care a răspuns apelului Beijingului de a investi în dezvoltarea tehnologiilor de ultimă oră și a capacităților de producție. Cunoscut sub numele de Yitian 710, cipul pentru servere bazat pe Arm este al treilea semiconductor introdus de gigantul comerțului electronic din 2019, după un cip pentru inteligență artificială, precum și unul utilizat pentru internetul lucrurilor. 

Dar, având în vedere capacitățile limitate de producție de semiconductori la nivel național, Alibaba va trebui probabil în continuare să externalizeze producția. Deși compania nu a dezvăluit partenerul său de producție, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. și Samsung Electronics Co. din Coreea de Sud sunt singurele două companii capabile să producă în masă cipuri de 5 nm.

Fiecare nanometru, egal cu o miliardime de metru, măsoară dimensiunea tranzistoarelor dintr-un cip. Făcându-i mai mici, producătorii pot înghesui mai mulți pentru a face semiconductoarele mai mici și mai puternice. Apple Inc. se numără printre alte companii care utilizează această tehnologie de vârf pentru cipurile care alimentează iPhone-urile și Mac-urile sale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Urmează o criză imobiliară? La ce ne putem aștepta

Cu un război lângă granița României care amenință să se...

De ce nu au fost virate vineri salariile profesorilor

Vineri, 13 mai, cadrele didactice ar fi trebuit să...

Crossuri externe