Alimente în valoare de 400 miliarde de dolari "pe apa sâmbetei"
14 oct 2019 / 15:12, de  Antonia Popescu
Aproximativ 14% din producţia mondială de alimente, echivalentul a aproximativ 400 miliarde dolari, este pierdută între recoltare şi comercializare, iar Asia Centrală şi de Sud, America de Nord şi Europa sunt responsabile pentru cea mai mare parte a pierderilor, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Bloomberg.
Aproximativ 14% din producţia mondială de alimente
Aproximativ 14% din producţia mondială de alimente

Potrivit FAO, o mai bună stocare la rece şi o infrastructură îmbunătăţită ar ajuta la reducerea pierderilor de alimente, ceea ce ar stimula productivitatea economiei mondiale şi ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

"Mă întreb în mod frecvent cum putem permite ca alimentele să fie aruncate când peste 820 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi", a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu.

Topul scumpirilor din septembrie. Alimentele al căror preț a explodat

Asia Centrală şi de Sud are cel mai mare procent de pierdere de alimente, 20%, urmată de America de Nord şi Europa cu peste 15%. La polul opus sunt Australia şi Noua Zeelandă, unde doar aproximativ 6% din alimente sunt pierdute între recoltare şi comercializare.

Raportul FAO subliniază că un sfert din producţia de rădăcinoase, tuberculoase şi oleaginoase şi peste o cincime din producţia de legume şi fructe este pierdută, însă în cazul cerealelor şi leguminoaselor pierderile sunt mai mici de 10%. De asemenea, consumatorii irosesc şi ei cantităţi mari de alimente. Până la 37% din produsele de origine animală şi posibil o cincime din fructele şi legumele ar putea fi irosite după ce au fost achiziţionate, susţine FAO. Ţările bogate au un nivel mai mare de risipă din cauza unei durate mai mici de viaţă la raft a produselor, în timp ce ţările sărace se confruntă cu probleme de ţin de climă sau calitatea infrastructurii.

Reducerea pierderilor de alimente este o provocare pentru că este nevoie de mai multe informaţii pentru a lua măsuri eficiente, susţine FAO. Chiar şi aşa, o mai bună stocare la rece ar putea fi crucială, la fel ca şi o bună infrastructură şi logistică, subliniază FAO, anunță Agerpres.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Fiul prințului Harry are probleme! Ce se întâmplă cu Archie

Soția prințului Harry, Meghan Markle, este îngrijorată...

Programul Prima Casă. Câciu. Prețurile o vor lua razna

Adrian Câciu face o radiografie a deciziei Guvernului...

Vacanță în Grecia: Fără acest document, rămâi AFARĂ

Începând cu data de 14 iulie, ora 06,00, toţi cetăţenii...

Călătoria în UE, o confuzie a controalelor la frontiere

Ţările din Uniunea Europeană şi statele vecine cu care...

Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro