Alimente în valoare de 400 miliarde de dolari "pe apa sâmbetei"
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Aproximativ 14% din producţia mondială de alimente
Aproximativ 14% din producţia mondială de alimente
Aproximativ 14% din producţia mondială de alimente, echivalentul a aproximativ 400 miliarde dolari, este pierdută între recoltare şi comercializare, iar Asia Centrală şi de Sud, America de Nord şi Europa sunt responsabile pentru cea mai mare parte a pierderilor, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Bloomberg.

Potrivit FAO, o mai bună stocare la rece şi o infrastructură îmbunătăţită ar ajuta la reducerea pierderilor de alimente, ceea ce ar stimula productivitatea economiei mondiale şi ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

"Mă întreb în mod frecvent cum putem permite ca alimentele să fie aruncate când peste 820 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi", a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu.

Topul scumpirilor din septembrie. Alimentele al căror preț a explodat

Asia Centrală şi de Sud are cel mai mare procent de pierdere de alimente, 20%, urmată de America de Nord şi Europa cu peste 15%. La polul opus sunt Australia şi Noua Zeelandă, unde doar aproximativ 6% din alimente sunt pierdute între recoltare şi comercializare.

Raportul FAO subliniază că un sfert din producţia de rădăcinoase, tuberculoase şi oleaginoase şi peste o cincime din producţia de legume şi fructe este pierdută, însă în cazul cerealelor şi leguminoaselor pierderile sunt mai mici de 10%. De asemenea, consumatorii irosesc şi ei cantităţi mari de alimente. Până la 37% din produsele de origine animală şi posibil o cincime din fructele şi legumele ar putea fi irosite după ce au fost achiziţionate, susţine FAO. Ţările bogate au un nivel mai mare de risipă din cauza unei durate mai mici de viaţă la raft a produselor, în timp ce ţările sărace se confruntă cu probleme de ţin de climă sau calitatea infrastructurii.

Reducerea pierderilor de alimente este o provocare pentru că este nevoie de mai multe informaţii pentru a lua măsuri eficiente, susţine FAO. Chiar şi aşa, o mai bună stocare la rece ar putea fi crucială, la fel ca şi o bună infrastructură şi logistică, subliniază FAO, anunță Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel