Alimente în valoare de 400 miliarde de dolari "pe apa sâmbetei"

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Aproximativ 14% din producţia mondială de alimente
Aproximativ 14% din producţia mondială de alimente
Aproximativ 14% din producţia mondială de alimente, echivalentul a aproximativ 400 miliarde dolari, este pierdută între recoltare şi comercializare, iar Asia Centrală şi de Sud, America de Nord şi Europa sunt responsabile pentru cea mai mare parte a pierderilor, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Bloomberg.

Potrivit FAO, o mai bună stocare la rece şi o infrastructură îmbunătăţită ar ajuta la reducerea pierderilor de alimente, ceea ce ar stimula productivitatea economiei mondiale şi ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

"Mă întreb în mod frecvent cum putem permite ca alimentele să fie aruncate când peste 820 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi", a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu.

Topul scumpirilor din septembrie. Alimentele al căror preț a explodat

Asia Centrală şi de Sud are cel mai mare procent de pierdere de alimente, 20%, urmată de America de Nord şi Europa cu peste 15%. La polul opus sunt Australia şi Noua Zeelandă, unde doar aproximativ 6% din alimente sunt pierdute între recoltare şi comercializare.

Raportul FAO subliniază că un sfert din producţia de rădăcinoase, tuberculoase şi oleaginoase şi peste o cincime din producţia de legume şi fructe este pierdută, însă în cazul cerealelor şi leguminoaselor pierderile sunt mai mici de 10%. De asemenea, consumatorii irosesc şi ei cantităţi mari de alimente. Până la 37% din produsele de origine animală şi posibil o cincime din fructele şi legumele ar putea fi irosite după ce au fost achiziţionate, susţine FAO. Ţările bogate au un nivel mai mare de risipă din cauza unei durate mai mici de viaţă la raft a produselor, în timp ce ţările sărace se confruntă cu probleme de ţin de climă sau calitatea infrastructurii.

Reducerea pierderilor de alimente este o provocare pentru că este nevoie de mai multe informaţii pentru a lua măsuri eficiente, susţine FAO. Chiar şi aşa, o mai bună stocare la rece ar putea fi crucială, la fel ca şi o bună infrastructură şi logistică, subliniază FAO, anunță Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tineri analizează grafice / Foto: Freepik
BNR
Investiții / Foto: Freepik
Ionuț Dumitru, analist economic
Planificarea este cuvântul cheie / Foto: Freepik
Sakhalin Energy
Un cuplu verifică documente / Foto: Freepik
ANAF

ANAF 2026. Fiscul poate bloca cesiuni ale părților sociale

Transferul părților sociale intră sub reguli stricte în...

Lemne de foc / Foto: Freepik
Românii adora cozonacii

Cozonacul se scumpește cu 12% de sărbători, anunță ROMPAN

Patiserii din România vor scoate pe piață peste șapte...

Uzină auto
Banca Națională a României

Avertisment BNR: Companiile intră în zona roșie

Companiile românești traversează o perioadă critică,...

Măcelar tranșează o bucată de carne / Foto: Freepik
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Sistemul S-500 Prometheus
PNRR
Jeffrey Epstein / Foto: DoJ
Obligații noi pentru companiile private
Barajul Paltinu
Boris Rotenberg

Vila unui oligarh rus, pusă sub sechestru de Finlanda

Autoritățile din Finlanda au pus sechestru pe o vilă de...

Volodimir Zelenski, la Consiliul European
SUA investesc 3,5 miliarde de dolari în sateliți militar
Fibră optică / Foto: Freepik
Nu a fost semnat acordul cu Mercosur

Ce urmează pentru acordul de liber schimb UE–Mercosur

Uniunea Europeană a amânat aprobarea și semnarea...

Ingineri proiectanți / Foto: Freepik
Muncitori / Foto: Freepik

pixel