Alro raportează o scăderea importantă a pierderilor, după primele trei luni din 2022
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
ALRO Slatina
ALRO Slatina
Compania a raportat scăderea pierderilor la 18,1 milioane de lei după primele trei luni din 2022.

Alro a raportat o reducere a pierderilor în primul trimestru din acest an, la 18,109 milioane de lei, de la 61,857 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, urmare a faptului că veniturile din vânzări nu au putut compensa costurile mari de producţie rezultate din preţurile materiilor prime şi ale utilităţilor, potrivit rezultatelor consolidate transmise luni Bursei de la Bucureşti.

"În pofida trendului crescător al LME, a cererii ridicate pe piaţa pentru produsele noastre procesate cu marje de profitabilitate mari şi a creşterii cursului de schimb, care au determinat o creştere a cifrei de afaceri cu 48% în T1 2022 comparativ cu T1 2021, rezultatul net al Grupului pentru T1 2022 este o pierdere în sumă de 18.109 mii RON. Situaţia economică mondială care a determinat tendinţe inflaţioniste ale preţurilor factorilor de producţie a avut efect asupra rezultatelor obţinute, determinând creşterea cu 48% a costului bunurilor vândute şi astfel Grupul a înregistrat pierdere. Cu toate acestea, pierderea raportată în T1 2022 este cu 43.748 mii RON mai mică decât nivelul pierderii de 61.857 mii RON înregistrată în T1 202", se precizează în document.

Profitul brut al grupului a urcat la 97 milioane lei în T1 2022, de la 65 milioane lei în T1 2021, iar EBIT a fost de asemenea pozitiv, de 23,037 milioane de lei, comparativ cu o pierdere operaţională de 8,508 milioane de lei în T1 2021. Majorarea profitului brut consolidat a fost generată de evoluţia pozitivă a preţului aluminiului, creşterea livrărilor de produse procesate ca urmare a cererii solide în anumite sectoare industriale şi cursul de schimb care a influenţat pozitiv cifra de afaceri.

 

Cifra de afaceri



Cifra de afaceri consolidată s-a cifrat la 1,102 miliarde de lei în T1 2022, cu 48% mai mare decât în T1 2021, pe fondul creşterii cantitative a livrărilor de produse procesate şi al creşterii preţului aluminiului la Bursa de Metale din Londra (LME), se precizează în documentul citat. Cotaţiile medii ale LME în primele trei luni ale acestui an, de 3.280 dolari/tonă, au fost în creştere cu 1.184 dolari/ tonă, comparativ cu perioada corespunzătoare de anul trecut (plus 56% a cotaţiei pe piaţă).

Citeşte şi: Germania a anunţat de când nu va mai importa petrol din Rusia

"Principala contribuţie la cifra de afaceri a Grupului în T1 2022 au avut-o vânzările de produse procesate, care s-au dublat în primul trimestru al anului 2022 (768.668 mii RON), comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2021 (371.134 mii RON). Aceasta performanţă foarte bună a segmentului de aluminiu Procesat a fost susţinută de cererea în creştere pentru plăci, produsele noastre cu cea mai mare profitabilitate, din care Grupul a vândut cu 3.200 tone mai mult în T1 2022 faţă de T1 2021 (reprezentând o creştere procentuală de 23%), în special pentru sectorul aero. Alţi factori care au contribuit la vânzările crescute: evoluţia ascendentă a cotaţiilor LME şi aprecierea dolarului SUA", se precizează în raportul transmis BVB.

Veniturile din vânzarea de produse primare au scăzut cu 9% pe fondul declinului vânzărilor cantitative de sârmă şi bare ca urmare a diminuării capacităţii de producţie, contrabalansată de creşterea LME şi a cursului de schimb valutar.

Potrivit companiei, nivelurile ridicate fără precedent, ale preţurilor la energie şi gaz în anul 2021 au determinat, din ianuarie 2022, reducerea producţiei aluminiului electrolitic cu trei hale de electroliză, în prezent funcţionând două hale de electroliză. În aceste condiţii, producţia de bare şi sârmă aluminiu a scăzut în T1 2022 cu peste 11.200 tone faţă de T1 2021, iar pentru a acoperi necesarul de metal pentru producţie, Grupul a cumpărat metal primar rece de pe piaţă. Pe de altă parte, o creştere semnificativă a fost înregistrată în T1 2022 pentru producţia de plăci cu peste 5.000 tone comparativ cu T1 2021, pe fondul creşterii cererii pentru acest produs. În schimb, producţia de table subţiri şi benzi a scăzut cu 690 tone datorită condiţiilor dificile de piaţă generate de importurile masive de laminate plate de la producătorii chinezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Angajatorii europeni oferă sute de joburi românilor

Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel