Altfel de pensii. Cum se acordă, de cine și în ce condiții
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Pensia minimă ar putea crește de la 800 la 1.000 lei. PSD și PNL continuă negocierile
Pensia minimă ar putea crește de la 800 la 1.000 lei. PSD și PNL continuă negocierile
Proiectul de act normativ care oferă angajatorilor posibilitatea de a acorda pensii suplimentare propriilor angajați a primit propunere de adoptare și va ajunge curând la votul senatorilor. De fapt, este vorba despre transpunerea în legislația din România a unei directive europene mai vechi.

Proiectul de lege privind pensiile ocupaţionale stabilește cadrul legal pentru înființarea schemelor și fondurilor unor pensii suplimentare. Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial. Prin urmare, după intrarea în vigoare a măsurilor conținute de propunerea legislativă, salariații vor putea beneficia de această pensie ocupațională, care este o pensie suplimentară și care vine în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.

Potrivit proiectului de act normativ, pensia ocupațională va fi facultativă, schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator care dorește și poate, în funcție de capacitatea financiară, să acorde astfel de beneficii salariaților, iar un fond de pensii se va putea organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat. La un astfel de fond pot participa angajații unei singure firme sau ai mai multora.

Contribuțiile la un fond de pensii ocupaționale vor avea două componente, și anume contribuția angajatorului și cea a salariatului. Dacă va opta în favoarea pensiilor ocupaționale, angajatorul va trebui să le ofere tuturor salariaților săi și să vireze contribuțiile necesare. De asemenea, angajatorul va putea stabili contribuții diferite pentru salariați, în funcție de vechime, funcție sau salariu.

Citește și Legea pensiilor se modifică. Prin Ordonanță de Urgență

Pe de altă parte, un salariat nu va putea fi obligat să contribuie la fondul de pensii ocupaționale stabilit de angajator. Totodată, un angajator nu va putea reține bani pentru contribuțiile salariaților la un astfel de fond de pensii fără acordul scris al acestora.

Potrivit proiectului, evidența banilor vărsați la un fond de pensii ocupaționale se va face pe conturi individuale, ceea ce va permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaționale sau facultative, fără ca acesta să fie nevoit să plătească penalități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel