Amânarea ratelor. Cîţu e sceptic: Nu poţi să ascunzi costurile, cineva le va suporta
Autor: DCBusiness Team | 08 apr, 13:43
Inflația a ajuns la 10,2% în martie! Florin Cîțu: Costurile de a o reduce vor fi foarte mari
Inflația a ajuns la 10,2% în martie! Florin Cîțu: Costurile de a o reduce vor fi foarte mari
Florin Cîţu, preşedintele Senatului, a vorbit despre propunerea privind amânarea ratelor. 

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat vineri că trebuie văzut cine va suporta costurile măsurii de amânare ratelor la bancă, pe care intenţionează să o propună coaliţia de guvernare.

"Dacă este luată această decizie, atunci ea este luată împreună cu sistemul financiar-bancar. Trebuie să ştim că toate aceste măsuri reprezintă costuri şi esenţa unei măsuri de amânare ratelor la bancă este cine suportă costul, se împarte costul pe cetăţeni şi pe sistemul bancar, se împarte la trei, şi cu statul român. Eu nu ştiu dacă EBA a dat deja sau băncile pot să amâne împrumuturile fără să facă provizioane, şi costurile sunt foarte mari. (...) În 2020 aceea a fost decizia la nivelul Uniunii Europene. Dacă s-a ajuns la o decizie, şi nu am de ce să nu îl cred pe preşedintele PSD, Ciolacu, că deja au o decizie, atunci oamenii ar trebui să se aştepte că de luni această măsură este implementată. Vom vedea cum vor fi împărţite costurile", a spus Cîţu, la Senat, întrebat cum vede măsura de amânare a ratelor la bancă pe care intenţionează să o propună coaliţia de guvernare.

El a adăugat că rămâne de văzut cine va suporta costurile unei astfel de măsuri.

"Costurile nu pot fi ascunse, cineva le va suporta, le vor suporta clienţii, le vor suporta băncile, dar dacă s-au înţeles cu băncile atunci vor prezenta exact cine suportă costurile. Problema este alta, că suntem într-un mediu în care dobânzile cresc şi atunci e complicat să spui că amâni ratele pentru 9 luni când dobânzile cresc de la o lună la alta. Banca Naţională tocmai a crescut dobânzile cu 0,5 puncte procentuale, cred că va creşte acest pas, poate e nevoie de 0,75, poate 1 data viitoare, când inflaţia deja ajunge la două cifre", a mai spus Cîţu.

Citeşte şi: Capcană cu amânarea ratelor. Adrian Vasilescu (BNR): Cine ia această decizie, să ţină cont de un lucru foarte important!

Reacția fostului premier și lider PNL vine după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus joi că liderii coaliției de guvernare analizează varianta amânării ratelor la bănci. Ciolacu a mai precizat că decizia detaliată va fi prezentată luni de liderii formațiunilor din coaliție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe