Ambasada Israelului în România și Complexul Educațional Laude-Reut îi caută pe urmașii românilor distinși cu titlul de ”Drepți între popoare”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
La inițiativa E.S. David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, Complexul Educațional Laude-Reut a demarat proiectul ”Drepți între Popoare de origine română”. Titlul de Drept între Popoare este unul onorific, fiind acordat de Statul Israel ne-evreilor care și-au riscat viața în timpul Holocaustului pentru a salva evreii de la moarte.

În momentul de față, în urma cercetărilor istorice, 65 de români au primit acest titlu (conform listei atasate), oferit de către Yad Vashem, instituția oficială a Israelului dedicată păstrării memoriei Holocaustului și onorării Drepților între Popoare, prin plantarea unor arbori pe Aleea Drepților din cadrul Memorialului din Ierusalim, de pe muntele Herzl.

Scopul proiectului este de a implica liceenii în cunoașterea istoriei Holocaustului și de a-i sensibiliza față de istoria celui de al Doilea Război Mondial și de contribuția poporului român în salvarea vieților evreiești în acele vremuri tumultuoase, aducând astfel mulțumiri succesorilor celor care au primit distincția de Drepți între Popoare.

Lansarea proiectului a avut loc recent, cu participarea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, în prezența domnului inspector școlar Mihai Manea și a profesorilor de istorie de la școlile din Capitală.

Proiectul se înscrie ca act educațional pe tematica Holocaustului, din perspectiva intensificării tendințelor antisemite, xenofobe și intolerante în lume.

 ”Trăim într-o perioadă în care actele antisemite sunt tot mai prezente în Europa și consider că fiecare țară are datoria de a combate acest fenomen cu toată vigoarea. Educarea

tinerei generații constituie, fără îndoială, una dintre cele mai bune metode de a lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei și rasismului. În acest sens, România a devenit un model regional prin includerea în programele școlare a studiului Holocaustului. Proiectul ”Drepți între popoare de origine română”, inițiat alături de Complexul Educațional Laude-Reut, are menirea de a-i implica activ pe elevi și pe profesorii lor în identificarea rudelor celor 65 de români distinși cu titlul de ”Drepți între Popoare” astfel încât, la finalul demersului nostru, să ne exprimăm public recunoștința pentru cei care și-au pus în pericol propria viață și întreaga familie ca să salveze zeci de mii de evrei de la moarte”

E.S David Saranga, Ambasadorul Israelului în România

 “Cine salvează o viață salvează o întreagă lume“, ne spune Talmudul. Este de datoria noastră să recunoaștem scânteile de bunătate din perioada întunecată a Holocaustului: Drepții dintre popoare - oameni care și-au riscat viețile și familiile pentru a-și salva vecinii și prietenii evrei. Exemplul lor trebuie urmat și fie ca lumina lor să ne inspire pe toți.

Tânăra generație este viitorul și trebuie să-i îndrumăm să devină martori ai amintirii Holocaustului, ambasadori ai multiculturalității și ai toleranței. Fiți vigilenți și nu uitați niciodată, astfel încât asemenea tragedii să nu se mai întâmple vreodată. Generațiile de astăzi nu cunosc nimic despre tragedie, părinții lor știu foarte puțin și în curând ultimii supraviețuitori ai Holocaustului nu vor mai fi printre noi, iar Holocaustul va fi uitat, la fel ca Inchiziția”.

Tova Ben Nun-Cherbis, Președinte și Fondator al Complexului Educațional Laude-Reut

 Facem un apel la succesorii celor care au primit acest titlu, la familiile lor, precum și la cei care dețin informații despre rudele celor Drepți între popoare să ne contacteze la adresa [email protected], pentru a deveni parte din proiect.

Vezi AICI lista

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Kelemen Hunor / FOTO: Facebook

UDMR se va ocupa de Finanțe și de Ministerul Dezvoltării

Kelemen Hunor a subliniat că UDMR își va asuma...

Prudență pentru viitor
Dumitru Costin, Liderul BNS
Gaze

Qatarul amenință, UE riscă să rămână fără gaze

Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...

WhatsApp / FOTO: Freepik

WhatsApp va ”cânta”! Aplicația introduce o funcție nouă

WhatsApp continuă să-și îmbunătățească funcția de...

Transformare / FOTO: Pagina de Facebook a ministrului Burduja

Burduja, despre transformarea energetică a României

Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...

TikTok

Țara care a interzis TikTok pentru un an

Decizia vine pe fondul unor controverse globale legate...

BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia
La benzinărie / FOTO: Freepik

Cât costă benzina și motorina înainte de Sărbători

Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut. 

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Drone militare / Foto: DCBusiness
Viktor Orban și Volodimir Zelenski
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Energie verde / Foto: Freepik
Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia

Europa se agață de gazele rusești. Un nivel record în 2024

Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători. 

Agricultură

Seceta pedologică se menține în această regiune a țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Aur / FOTO: Freepik
Militari germani / FOTO: Wikipedia
Tancuri Leopard 2 produse de Germania / Foto: NATO / Flickr
Un plan de economii fără precedent

Volkswagen va concedia 35.000 de angajați în Germania

Negocieri intense pentru un plan de economii fără...

Capitoliul / FOTO: Freepik
Se dorește o altfel de platformă

Miliardarul american care vrea să transforme TikTok

Miliardarul american Frank McCourt intenționează o...

Ouă
Bună dimineața!
Viktor Orban și Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro

Viktor Orban a explicat de ce a venit la București

Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...


pixel