AmCham: Cascada de ordonanțe face economia imprevizibilă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
AmCham Romania are un nou presedinte
AmCham Romania are un nou presedinte
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) susține că modificările accelerate de legislație afectează predictibilitatea și transparența mediului economic din România. Totodată, AmCham acuză timpul scurt pentru dezbaterea publică a proiectului de buget pentru anul 2019.

”AmCham România transmite un semnal de alarmă cu privire la degradarea accelerată a calităţii politicilor publice, reglementării şi guvernanţei în România. Ne confruntăm cu modificări concomitente, prin ordonanţe de urgenţă, ale legislaţiei în multiple sectoare strategice pentru economie, într-un ritm nejustificat de alert care nu permite parcurgerea tuturor paşilor necesari pentru a asigura predictibiltatea, transparenţa şi evaluarea impactului economic şi societal al măsurilor adoptate”, se arată într-un comunicat al AmCham.

Pe lângă adoptarea OUG 114/2018, investitorii americani sunt îngrijorați și de proiectele pe care Guvernul intenționează să le adopte în viitorul apropiat, precum proiectul de OUG iniţiat de ANPC, care impune amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a operatorilor economici şi transferul de atribuţii de la ANAF la CNSP (Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză), pe care îl consideră "inexplicabil". De asemenea, companiile membre AmCham acuză presiuni asupra unor instituţii independente precum Consiliul Concurenţei prin impunerea unui calendar nerealist de finalizare a investigaţiilor sau a atacurilor sistematice la Banca Naţională a României.

Citește și: Reacție dură. AmCham România cere retragerea noilor măsuri fiscale

”Cascada de ordonanţe de urgenţă din care lipseşte urgenţa, care deviează de la normele legale, de la abordarea europeană privind mai bună reglementare, de la cea privind impactul noilor reglementări asupra IMM sau cea privind Studiul de Impact al noilor reglementări (Regulatory Impact Assessment) este uneori agresivă, induce o lipsă de predictibilitate la nivelul economiei în ansamblul său, decredibilizează procesul de reglementare, pune sub semnul întrebării motivele din spatele acestor măsuri adoptate în ciuda semnalelor negative repetate din partea celor vizaţi şi îndepărtează România de angajamentele asumate în cadrul structurii europene”, subliniază comunicatul citat.

AmCham consideră, pe de altă parte, că ritmul normal de pregătire, consultare publică şi aprobare de către Parlament a Proiectului Bugetului de Stat pentru 2019 este denaturat iar abordarea împiedică o dezbatere publică de calitate cu privire la cel mai important instrument de politică publică privind alocarea resurselor pentru anul în curs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel