Amendă de aproape 3.000 de lei pentru șoferii care nu respectă aceste restricții
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Este bine să nu uitați
Este bine să nu uitați
În cazul de față este vorba despre sancționarea unor acțiuni concrete comise de șoferi, poate din necunoaștere sau din ignorarea anumitor indicatoare.

Prin urmare, lovirea sau deterioarea pasajelor existente pe drumurile publice ca urmare a nerespectării gararitului de liberă trece îi poate arde groaznic la buzunar pe șoferi, persoane fizice.  

Concret, Codul rutier stabilește că “lovirea și/ sau deteriorarea pasajelor superioare de pe drumurile publice, prin nerespectarea gabaritului de liberă trecere semnalizat corespunzător” reprezintă contravenție ce se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni.

De amintit că amenzile din clasa a IV-a de sancțiuni sunt cele mai mari sancțiuni pe care le pot primi persoanele fizice, potrivit Codului rutier, și sunt cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei (de la nouă la 20 puncte-amendă/ un punct-amendă este 145 de lei).

Aceleași amenzi se pot aplica șoferilor și în cazul lovirii, deteriorării sau ocolirii porților de gabarit instalate înaintea trecerii la nivel cu calea ferată.

În plus, cei care-și modifică mașinile și astfel se modifică și dimensiunile exterioare ale mașinii, iar aceasta nu se mai încadrează în gabaritul de liberă trecere stabilit pentru anumite zone, pot fi amendați de polițiști și pentru modificări neomologate.

În aceste cazuri, amenzile se încadrează în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), adică sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei, precizează Avocatnet.

Citește și RCA. 2023 aduce mai multe modificări între care tarife mai mari

Pentru a completa electronic o constatare amiabilă, șoferii pot folosi o aplicație gratuită dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), numită Amiabila.

Nu se mai pot emite polițe RCA valabile doar în România. A dispărut posibilitatea ca, în anumite cazuri, să se mai emită polița RCA cu valabilitate doar pe teritoriul României, lucru care permitea până nu demult posesorilor de mașini să aibă costuri mai mici pentru asigurarea mașinii. În concluzie, polițele RCA nu se mai pot emite cu valabilitate numai pe teritoriul României. ....

Citește și Acestor șoferi li se vor confisca autoturismele. Codul rutier urmează să fie modificat

Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

Suplimentar în proiect mai este prevăzut și că: „Depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic se sancţionează complementar cu reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculul pe o perioadă de 6 luni”.....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel