AMENINȚAREA lui Putin: Factura energetică a Europei va crește HALUCINANT

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia a promis joi să accelereze discuțiile privind creșterea vânzărilor de gaze către China și a avertizat că Europa va plăti scump embargoul asupra petrolului rusesc.

Vicepremierul Alexander Novak, omul care face jocurile președintelui Vladimir Putin în materie de eneregie, a declarat că Europa va trebui să plătească 400 de miliarde de dolari (383 de miliarde de euro) în plus pentru a-și asigura aprovizionarea cu resurse energetice. A uitat însă să precizeze pentru ce perioadă anume a făcut el aceste predicții. 

Ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei, ca urmare a invaziei acesteia în Ucraina în februarie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit luna trecută asupra unui embargou aproape general asupra achizițiilor de petrol rusesc, ce presupune reducerea, într-un final, cu 90% achizițiile de țiței din Rusia.

În opinia lui Novak, dincolo de costurile pe care le implică, această măsură ar putea duce la o penurie de produse petroliere pe piața europeană.

Vorbind la forumul economic de la Sankt Petersburg, el a dat vina și pe "planificarea deficitară a securității energetice" atât în SUA, cât și în Europa, despre care a spus că a provocat o creștere record a prețurilor la pompă și la o scumpire generală a produselor de consum.

Rusia se laudă că poate înlocui cu ușurință Europa cu alte destinații, cum ar fi China și India, pentru exporturile sale de energie. Cu toate acestea, Novak a recunoscut că infrastructura Rusiei, care în prezent este în mare parte orientată spre Occident, va trebui dezvoltată pentru ca petrolul, gazele și alte rute de aprovizionare să poată ajunge pe noi piețe sau să-și sporească traficul.

Citește și A început producția de gaze din Marea Neagră. Anunțul este OFICIAL

Într-un comentariu pentru DCBusiness, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a spus că

prețul gazelor naturale a crescut cu 44,5% pe Bursa din Olanda după ce cantitatea de gaze livrată de ruși prin Nord Stream a scăzut cu 40% iar creșterea prețului nu se va opri aici, neexistând practic o limită.

Întrebat în ce măsură exploatarea gazelor din zăcământul de mică adâncime din Marea Neagră ajută consumul din România, Dumitru Chisăliță a declarat că în acest an va acoperi doar 5%, capacitatea maximă de extragere va ajunge, probabil, să acopere 10% din necesar, dar acest lucru nu se va întâmpla decât anul viitor.

Dumitru Chisăliță a explicat că acest zăcământ are undeva la 10-14 miliard de metri cubi de gaze care va fi exploatat timp de 10 ani ”în zona de mare adâncime suntem încă în faza de explorare, adică acolo trebuie dezvoltat, așa trebuie forate sondele, trebuie făcută conducta spre stația de tratare, o stație de comprimare. Deci, acolo e și mai mult de lucru și mai complex. Asta presupune ca, dacă a fost nevoie de 4 ani de zile aici (zăcământul de mică adâncime n.r) probabil că undeva la 4 ani e minim. Dacă mergem pe datele Exxon, ei spuneau că într-adevăr au nevoie de cinci ani de zile să înceapă dar maximul atins al exploatării ar fi fost în șapte ani”.

Între timp, Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, au început miercuri după-amiaza producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), fiind introduse primele gaze în Sistemul Naţional de Transport.

Conform unui comunicat remis presei și preluat de Agerpres, anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri

pixel