AMENINȚAREA lui Putin: Factura energetică a Europei va crește HALUCINANT

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia a promis joi să accelereze discuțiile privind creșterea vânzărilor de gaze către China și a avertizat că Europa va plăti scump embargoul asupra petrolului rusesc.

Vicepremierul Alexander Novak, omul care face jocurile președintelui Vladimir Putin în materie de eneregie, a declarat că Europa va trebui să plătească 400 de miliarde de dolari (383 de miliarde de euro) în plus pentru a-și asigura aprovizionarea cu resurse energetice. A uitat însă să precizeze pentru ce perioadă anume a făcut el aceste predicții. 

Ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei, ca urmare a invaziei acesteia în Ucraina în februarie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit luna trecută asupra unui embargou aproape general asupra achizițiilor de petrol rusesc, ce presupune reducerea, într-un final, cu 90% achizițiile de țiței din Rusia.

În opinia lui Novak, dincolo de costurile pe care le implică, această măsură ar putea duce la o penurie de produse petroliere pe piața europeană.

Vorbind la forumul economic de la Sankt Petersburg, el a dat vina și pe "planificarea deficitară a securității energetice" atât în SUA, cât și în Europa, despre care a spus că a provocat o creștere record a prețurilor la pompă și la o scumpire generală a produselor de consum.

Rusia se laudă că poate înlocui cu ușurință Europa cu alte destinații, cum ar fi China și India, pentru exporturile sale de energie. Cu toate acestea, Novak a recunoscut că infrastructura Rusiei, care în prezent este în mare parte orientată spre Occident, va trebui dezvoltată pentru ca petrolul, gazele și alte rute de aprovizionare să poată ajunge pe noi piețe sau să-și sporească traficul.

Citește și A început producția de gaze din Marea Neagră. Anunțul este OFICIAL

Într-un comentariu pentru DCBusiness, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a spus că

prețul gazelor naturale a crescut cu 44,5% pe Bursa din Olanda după ce cantitatea de gaze livrată de ruși prin Nord Stream a scăzut cu 40% iar creșterea prețului nu se va opri aici, neexistând practic o limită.

Întrebat în ce măsură exploatarea gazelor din zăcământul de mică adâncime din Marea Neagră ajută consumul din România, Dumitru Chisăliță a declarat că în acest an va acoperi doar 5%, capacitatea maximă de extragere va ajunge, probabil, să acopere 10% din necesar, dar acest lucru nu se va întâmpla decât anul viitor.

Dumitru Chisăliță a explicat că acest zăcământ are undeva la 10-14 miliard de metri cubi de gaze care va fi exploatat timp de 10 ani ”în zona de mare adâncime suntem încă în faza de explorare, adică acolo trebuie dezvoltat, așa trebuie forate sondele, trebuie făcută conducta spre stația de tratare, o stație de comprimare. Deci, acolo e și mai mult de lucru și mai complex. Asta presupune ca, dacă a fost nevoie de 4 ani de zile aici (zăcământul de mică adâncime n.r) probabil că undeva la 4 ani e minim. Dacă mergem pe datele Exxon, ei spuneau că într-adevăr au nevoie de cinci ani de zile să înceapă dar maximul atins al exploatării ar fi fost în șapte ani”.

Între timp, Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, au început miercuri după-amiaza producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), fiind introduse primele gaze în Sistemul Naţional de Transport.

Conform unui comunicat remis presei și preluat de Agerpres, anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

pixel