Amenzi duble pentru muzica dată tare
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Vecinii zgomotoși vor plăti amenzi mai mari / Foto: Freepik
Vecinii zgomotoși vor plăti amenzi mai mari / Foto: Freepik
Senatorii au adoptat o propunere legislativă care dublează amenzile pentru tulburarea liniștii locuitorilor sau locatarilor.

Senatul României a adoptat recent o propunere legislativă menită să întărească sancțiunile pentru tulburarea liniștii locuitorilor prin organizarea de petreceri cu muzică dată tare, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Proiectul, care modifică Legea nr. 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, prevede dublarea amenzilor pentru astfel de fapte și extinde aplicabilitatea sancțiunilor.

Conform expunerii de motive a proiectului, care a fost adoptat în Senat, tulburarea liniștii publice a devenit o problemă tot mai frecventă în societatea contemporană. Zgomotul și comportamentele deranjante afectează din ce în ce mai mult viața oamenilor în locurile publice și în vecinătăți. Pentru a descuraja aceste comportamente, amendamentele propuse prevăd dublarea cuantumului amenzilor pentru organizarea de petreceri zgomotoase și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură să tulbure liniștea locuitorilor.

Printre modificările propuse se numără și extinderea intervalului în care faptele de tulburare a liniștii locuitorilor pot fi sancționate, de la 24 de ore, așa cum prevede legislația în vigoare, la 72 de ore, în cazul repetării acestora.

Propunerea legislativă prevede și o redefinire a amenzilor în funcție de gravitatea faptelor și de recurența acestora. Astfel, sancțiunile pentru organizarea de petreceri cu muzică dată tare în proximitatea locuințelor sau cu caracter privat vor crește semnificativ, variind între 1000 și 6000 de lei, în funcție de gravitatea faptei și de recurență.

Proiectul de lege urmează să fie transmis Camerei Deputaților pentru dezbatere și adoptare, după care va fi trimis Președintelui României pentru promulgare. Implementarea acestor modificări în legislația în vigoare ar putea aduce o îmbunătățire semnificativă a calității vieții locuitorilor și ar contribui la menținerea ordinii și liniștii publice în societate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel