Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Printre altele, au fost introduse amenzi noi, cum ar fi cea pentru neacordarea concediului de îngrijitor, ceva nou în Codul muncii. Este adevărat el nu poate fi, deocamdată, solicitat, pentru că nu există norme de aplicare, ele afându-se în plin proces de elaborare, urmând să fie emise printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Muncii.
Dar, după ce acest ordin va fi publicat în Monitorul Oficial și va putea fi acordat celor care îndeplinesc condițiile legale, angajatorii care nu vor acorda acest nou drept salariaților vor risca amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 lei.
Altă amendă introdusă în Codul muncii face referire la încălcarea obligației de a acorda concediul paternal, un refuz din partea angajatorului fiind sancționată cu amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 lei.
Avocatnet amintește, în acest context, că această amendă pentru neacordarea concediului paternal pentru angajatorii - persoane juridice a fost introdusă în vară și în Legea 210/1999 privind concediul paternal, prin OUG 117/2022. Același cuantum al amenzilor a fost introdus și în Codul muncii prin Legea 283, astfel că neacordarea concediului paternal va putea fi sancționată indiferent de tipul angajatorului, persoană fizică sau juridică. Aceeași lege a introdus și prevederea legată de faptul că "acordarea concediului paternal nu este condiționată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului", amenda de până la 8.000 de lei din Codul muncii fiind prevăzută și pentru încălcarea acestei prevederi.
Concedierea angajaților
În plus, angajatorii care concediază salariații pe motiv că își cer drepturile pe care le au conform legislației muncii vor risca tot amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 lei.
Sunt vizate concedierile din motive ce țin de exercitarea următoarelor drepturi ale salariaților: solicitarea detaliilor privind elementele din informarea prealabilă (nouă obligație a angajatorului), dreptul de a i se comunica, în timp util, detalii despre relația de muncă înainte de detașarea în străinătate, cererea de acordare a concediului de îngrijitor, pe motiv că și-au cerut oricare dintre drepturile prevăzute de Codul muncii, cele legate de perioada de probă sau faptul că solicită ca cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională organizate de firmă să fie suportate chiar de firmă.
Pe lângă aceste amenzi ce pot fi acordate angajatorilor, salariații care sunt concediați pentru oricare dintre aceste motive pot cere, în instanță, reintegrarea pe vechiul post, similar cu orice concediere nelegală.
Cea din urmă modificare legată de regimul sancționatoriu care poate fi aplicat angajatorilor face referire la concedierile bazate pe criterii discriminatorii sau discriminarea la locul de muncă.
Astfel, pentru orice discriminare pe criterii de etnie, culoare, religie, sex sau orientare sexuală, printre altele, directă sau indirectă față de un salariat, neacordarea drepturilor sau dezavantajarea unei persoane, hărțuirea sau victimizarea noile amenzi ce pot fi aplicate sunt cuprinse între 4.000 și 8.000 lei. Aceeași sancțiune poate fi aplicată și pentru concedierea pe motive de discriminare. Anterior modificărilor, amenzile erau cuprinse între 1.000 și 20.000 lei.
Citește și Amenzi între 1.000 lei și 5.000 lei pentru nerespectarea unei SINGURE obligații
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...