Amenzile rutiere în 2023. Care sunt intențiile Guvernului
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce trebuie să știe toți conducătorii auto
Ce trebuie să știe toți conducătorii auto
Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiectul de OUG privind privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2--2), valoarea amenzilor rutiere se calculează în funcție de punctul-amendă, care reprezintă ”10% din salariul minim brut”.

Având însă în vedere că, începând cu 1 ianuarie ianuarie, salariul minim brut crește, în România, la 3000 de lei, normal ar fi ca și acest indice să se majoreze. 

Dar nu. Plafonarea stabilită de câțiva ani în privința valorii punctului-amendă se va aplica și anul viitor, conform proiectului de Ordonanță de urgență pus marți seara în dezbatere de cei de la Finanțe.

Mai precis, plafonarea la valoarea de 145 de lei va deveni oficială după ce documentul în cauză va fi adoptat și publicat în Monitorul Oficial.

Pentru prima dată, această măsură de plafonare a fost aplicată în 2017. Începând din 2018, an de an, inclusiv anul acesta, punctul-amendă a fost menținut la același nivel. 

În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori:

- clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);

- clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);

- clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);

- clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);

- clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru persoanele juridice.

Citește și Reguli noi pentru cauciucurile autovehiculelor

Noua hotărâre stabilește noi reguli privind parametrii de etichetare a anvelopelor introduse pe piață, pentru furnizorii și distribuitorii de pneuri, de vehicule, precum și pentru furnizorii de servicii de stocare.

De asemenea, prin această nouă reglementare se urmărește asigurarea cadrului național privind sancțiunile și mecanismele aplicabile în cazul nerespectării Regulamentului (UE) 2020/740 pentru (așa cum sunt definite ele în Regulament) pentru ... Citește mai departe AICI

Citește și Sancțiuni pentru furnizorii și distribuitorii de pneuri

„Este sezonul în care şoferii, dar şi operatorii economici de transport sau care includ în activitatea lor operaţiuni de transport, îşi pregătesc autoturismele pentru sezonul de iarnă, astfel, Ministerul Economiei împreună cu Registrul Auto Român se asigură că utilizatorii finali fac o alegere în cunoştinţă de cauză atunci când achiziţionează anvelope.

Această Hotărâre de Guvern are ca scop creşterea siguranţei, a protecţiei sănătăţii, a eficienţei economice şi de mediu în transportul rutier prin promovarea unor anvelope sigure, eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil şi cu niveluri de zgomot reduse. Totodată, prin aprobarea acestui act normativ, România îşi armonizează legislaţia cu Regulamentele UE în vigoare”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Astfel, se stabilesc astfel noi reguli privind etichetarea anvelopelor introduse pe piaţă în ceea ce priveşte eficienţa consumului de combustibil.

Cei vizați de sancțiuni sunt ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel