Americanii pot face cumpărături direct prin ChatGPT

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cumpărături ”inteligente” / FOTO: Freepik
Cumpărături ”inteligente” / FOTO: Freepik
La o solicitare formulată în limbaj obișnuit, ChatGPT propune idei de produse cu o scurtă descriere, un rezumat al opiniilor consumatorilor și linkuri către site-uri comerciale pentru achiziția finală.

Este acum posibil să faci cumpărături direct prin ChatGPT, chiar dacă actul de cumpărare necesită încă trecerea printr-un site terț, a anunțat OpenAI. Această nouă funcționalitate estompează și mai mult granița dintre interfața de inteligență artificială (IA) generativă și motorul de căutare.

Pe baza unei cereri exprimate în limbaj firesc, ChatGPT oferă idei de produse, o scurtă descriere, un rezumat al recenziilor clienților și linkuri către comercianți online pentru finalizarea comenzii. Serviciul, disponibil în Statele Unite de luni, va deveni progresiv accesibil pe toate piețele unde este prezent ChatGPT, inclusiv pentru utilizatorii care nu au cont. Inițial limitat la o bază de date, ChatGPT a început să integreze conținuturi de pe internet în răspunsurile sale, apropiindu-se astfel de modelul motorului de căutare Google. Prin integrarea funcției de cumpărături, OpenAI intră și mai clar în competiție directă cu filiala Alphabet.

„Pornește, pur și simplu, o conversație”

„Cumpărăturile online pot fi obositoare”, explică OpenAI într-un comunicat. „În loc să derulezi prin pagini de rezultate” – o referire clară la Google – „poți pur și simplu să pornești o conversație. Pune întrebări suplimentare, compară produse și concentrează-te pe ce e important, totul în limbaj natural.” OpenAI limitează momentan gama de produse la modă, frumusețe, casă și electronică, „urmând să extindă oferta în funcție de feedback”.

Pentru a contracara apariția altor asistenți IA concurenți, Google a integrat propriul său asistent, Gemini, în motorul său de căutare. Acesta oferă un răspuns generat de IA, afișat în partea de sus a paginii, înaintea linkurilor clasice către site-uri relevante. Potrivit site-ului specializat TechCrunch, OpenAI nu va primi niciun comision din veniturile generate prin cumpărăturile realizate prin ChatGPT.

Un miliard de căutări

„Căutarea a devenit una dintre funcționalitățile noastre cele mai populare și cu cea mai mare creștere”, a dezvăluit OpenAI, care susține că a înregistrat peste un miliard de căutări în ultima săptămână. 

Rezultatele afișate „sunt selectate în mod independent și nu reprezintă reclame”, subliniază startupul, marcând astfel o diferență față de Google, care oferă posibilitatea de a plăti pentru o poziționare mai bună în rezultatele căutării. OpenAI va adăuga în curând memoria în procesul de cumpărături, ceea ce îi va permite lui ChatGPT să ofere sugestii mai relevante, adaptate gusturilor și nevoilor fiecărui utilizator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF

pixel