An de coșmar pentru șoferi. Cu cât s-au scumpit carburanții

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Guvernul vrea să plafoneze prețurile la pompă. Cât ar trebui să plătească românii pentru un litru de carburant
Guvernul vrea să plafoneze prețurile la pompă. Cât ar trebui să plătească românii pentru un litru de carburant
Prețul carburanților în România, în anul 2018 a înregistrat cea mai mare creștere din țările Uniunii Europene, după Germania. Prețul a depins de variația cotațiilor petrolului în acest an și de nivelul fiscalității impuse de statul român.

Preţul carburanţilor din România a consemnat, în primele zece luni ale anului, printre cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană, depăşind pragul psihologic de 6 lei pe litru, însă a încheiat anul sub 5,5 lei pe litru, după scăderea abruptă a cotaţiilor petroliere, transmite Agerpres. 

Astfel, după cum arată datele postate pe portalul Oil Bulletin al Comisiei Europene (CE), benzina s-a scumpit cu 11,5% în primele nouă luni ale anului, de la 1,12 euro pe litru, la 1,25 de euro pe litru. În acelaşi timp, la nivel european, rata de creştere a fost de 8,5%. În Bulgaria, creşterea a fost de 10,3%, în Polonia, de 7,2%, iar în Ungaria, de 8,6%. Situaţia este similară şi în cazul motorinei. Şoferii din România au plătit mai mult cu 11,1%, de la 1,14 euro pe litru, la 1,27 euro pe litru. La nivel mediu, în UE preţul a crescut cu 10,3%. În Bulgaria, scumpirile au fost de 10,4%, în Polonia, de 8,3%, iar, în Ungaria, de 8,6%. 

Citește și:

Minune în prag de sărbători! S-a ieftinit benzina în România!

Un raport realizat de Consiliul Concurenţei şi dat publicităţii în noiembrie 2018 vârful de preţ al ţiţeiului de la sfârşitul lunii august, de 75 dolari pe baril, s-a reflectat la preţurile de la pompă cu 30-45 de zile mai târziu, cât durează un ciclu de rafinare, şi a depăşit 6 lei pe litru în majoritatea benzinăriilor din România, la începutul lunii octombrie. 

Statul încasează mai bine de jumătate din bani

Pe lângă cotaţiile petroliere, o influenţă foarte mare asupra preţului la pompă o au taxele percepute de stat, respectiv acciza şi TVA, care înseamnă peste jumătate din preţurile finale, mai exact 56% în cazul motorinei şi 51% în cel al benzinei, după majorarea accizei cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie 2017 şi tot cu 0,16 lei de la 1 octombrie 2017. 

"Creşterea cotaţiei internaţionale a petrolului s-a suprapus reintroducerii supraaccizei la carburanţi pe piaţa românească în două etape. Ambii factori au determinat o creştere importantă a preţului la motorină şi benzină, conform datelor Comisiei Europene. De altfel, consumatorii români sunt printre cei mai afectaţi de scumpirea carburanţilor. Conform datelor Comisiei Europene, preţul mediu al unui litru de benzină în Uniunea Europeană s-a majorat de la sfârşitul anului 2017 şi până la finele lunii septembrie 2018 cu 8,5%, în timp ce în România preţul unui litru de benzină a crescut cu 11,5%, a doua cea mai agresivă scumpire după Germania (11,6%)", se mai notează în raportul Consiliului Concurenţei. 

Ulterior, prețul pe burse al petrolului au scăzut, astfel încât țiţeiul WTI înregistra, la New York, 45,67 dolari pe baril, minimul ultimului an şi jumătate. Aceste deprecieri au determinat scăderi de preţ şi în benzinăriile din România, unde carburanţii s-au ieftinit.

Scumpiri în 2019, cauzate de biocombustibili

De la 1 ianuarie 2019, benzina comercializată pe piaţa din România va conţine 8% biocarburant, faţă de 4,5% până acum, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Parlament în această toamnă. Acest lucru va duce la o scumpire la pompă de 7-10 bani pe litru, spun companiile petroliere, întrucât rafinăriile vor fi obligate să modifice reţeta pentru fiecare tip de benzină. 

Totodată, va fi obligatorie afişarea vizibilă, în benzinării, a unor anunţuri care să informeze şoferii despre conţinutul de biocarburanţi şi următorul text de avertizare: "Atenţie! Verificaţi compatibilitatea motorului autovehiculului dumneavoastră cu acest amestec de carburant". 

Piaţa de carburanţi din România este dominată de patru mari companii, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL, care deţin împreună circa 80% din totalul benzinăriilor. Alte două companii, SOCAR şi Gazprom, şi-au dezvoltat în ultimii ani o reţea de câteva zeci de staţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel