ANAF a operat schimbări: O nouă secțiune pe portalul instituției

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Mesaje false
Mesaje false
Modificarea operată a fost anunțat joi de respectiva instituție. 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune la dispoziţie o nouă secţiune dedicată schimbului automat de informaţii în domeniul impozitelor directe, măsura fiind luată în vederea facilitării conformării cu obligaţiile instituite în sarcina instituţiilor financiare, a anunţat joi instituţia.

Prin intermediul acestei pagini, instituţiile financiare din România care au obligaţia să aplice normele de raportare şi diligenţă fiscală în scopul realizării schimbului de informaţii în temeiul instrumentelor juridice de drept internaţional la care ţara noastră este parte, au acces la următoarele informaţii: ghiduri care cuprind aspecte detaliate referitoare la Standardul comun de raportare (SCR) şi acordul FATCA; întrebări frecvente şi clarificări legate de SCR şi acordul FATCA; lista partenerilor pentru schimb automat de informaţii cu privire la conturile financiare ale contribuabililor nerezidenţi; alte link-uri utile şi modele de formulare tip "autocertificare"; date de contact.

Totodată, în conformitate cu cadrul legal aplicabil ANAF menţionează că a publicat listele actualizate cu jurisdicţiile participante şi cele care fac obiectul raportării.

Citește și ANAF va publica lista persoanelor juridice fără obligaţii restante

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa de modificare a Codului de Procedură Fiscală, care prevede, între altele, ca ANAF să publice lista contribuabililor, persoane juridice, care şi-au declarat şi achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi nu figurează cu restanţe, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"Ordonanţa pentru modificarea şi completarea legii 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală introduce noi reglementări de simplificare şi îmbunătăţire a legislaţiei de procedură fiscală, adaptând-o, totodată, la evoluţii internaţionale, recomandări şi bune practici recomandate la nivelul OCDE, care, după cum ştiţi, a eliberat României foaia de parcurs pentru aderare şi ca atare toate aceste proceduri specifice statelor dezvoltate, economiilor dezvoltate ale lumii sunt adoptate treptat în legislaţia României", a afirmat Cărbunaru, după şedinţa de Guvern.

El a precizat că ordonanţa urmăreşte, în primul rând, îmbunătăţirea echilibrului în relaţia dintre contribuabili şi organele fiscale. Citește mai departe AICI

Citește și ANAF îi va verifica pe românii care se laudă pe Facebook cu mașinile și casele lor

"Trebuie să facem aceste controale privind situația fiscală personală. Sunt persoane care au o avere cel puțin afișată foarte mare și care se constată că nu și-au plătit sau nu au avut veniturile care să justifice de unde au acești bani. Dacă unei persoane îi apar proprietăți de natură imobiliară sau mobile, mașini foarte scumpe, vedem dacă în conturile bancare au apărut sume mari de bani și care nu pot să fie justificate sau, în cazul în care au societăți comerciale, vedem dacă și-au creditat aceste sume, că știți că există o practică frecventă să-ți împrumuți propria ta societate cu sume mari de bani.

Dacă diferența dintre venitul estimat, ținând cont de aceste trei elemente pe care vi le-am spus și venitul pe care el l-a declarat depășește 50.000 de lei, atunci deja este un semnal de alarmă și intră în analiza noastră de risc" a declarat directorul ANAF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel