Analiști vs. Ciucă sau între adevăr și minciuna din OUG-ul de plafonare a prețului energiei
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vom dârdâi de frig în casă?
Vom dârdâi de frig în casă?
Adrian Negrescu critică afirmațiile premierului Nicolae Ciucă care spune că OUG-ul emis săptămâna trecută nu-i afectează pe români.

Analistul a spus că: ”Jurnaliștii l-au întrebat un lucru foarte interesant. Ce măsuri și-a luat dânsul în contextul creșterii prețurilor, eu nu cred că dânsul consumă sub 255 de kilowați, deci ce măsuri și-a luat și ne spunea faptul că și-a înlocuit becurile cu becuri inteligente și că și-a pus panouri solare. Un fel de recomandare pentru toți românii de a-și pune panouri solare. Păi cine are parc de panouri solare și ce ne facem cu cei care trăiesc la bloc?” se întreba Victor Negrescu și a continuat explicând că: ”O instalație care să producă energie pentru consum costă undeva la 10.000 euro. Adică nu e o investiție ca și cum ai pune o centrală termică în casă”.

Economistul a subliniat că acest mesaj prin care premierul și președintele PNL anunță că și-a pus panouri solar de zeci de mii de euro nu este un semn de solidaritate cu românii.

Analistul a mai subliniat faptul că Nicolae Ciucă spune un neadevăr: ”Și mai spune un lucru foarte interesant, că Uniunea Europeană ne-a impus să creștem prețul și nu este așa. Uniunea Europeană a dat o recomandare pe ideea de a scădea consumul la nivelul țărilor. Dar nu e obligatorie și trebuia luată de către autoritățile române în sprijinul propriilor cetățeni, pentru că de aia îi plătim, ca să ne ajute, nu să ne îngroape din punct de vedere economic, pe noi, persoane fizice și companii. Nouă ne-au crescut prețurile la persoane fizice, la tot ce înseamnă pătură mijlocie, la tot ceea ce înseamnă consumatori care au ”tupeul” să consume mai mult de 250 de kilowați pe lună. Au crescut prețurile la IMM-uri. Vă spuneam zilele trecute de faptul că au introdus un mecanism super birocratic prin care beneficiezi de acele prețuri? Trebuie să depui declarație pe proprie răspundere, cerere tip! Asta înseamnă 600.000 de cereri depuse la stat ca să poți să beneficiezi de prețul plafonat la energie. Și, mai mult decât atât, își bate joc de economia românească lărgind baza aceasta de impozitare la nivelul întregii economii. Păi noi cum putem să supraviețuim din punct de vedere economic dacă nu ne luăm măsuri ca celelalte țări, pentru a ajuta economia să supraviețuiască în aceste vremuri în care prețurile la energie și gaze cresc de pe o lună pe alta?”, a conchis Victor Negrescu, într-o intervenție la B1TV.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, la Craiova că cetăţenii nu vor fi afectaţi de modificările aduse ordonanţei privind plafonarea preţului la energia electrică, el afirmând că s-a urmărit limitarea risipei de energie.

"Măsurile luate prin ordonanţă au un obiectiv foarte clar: protejarea cetăţenilor şi a economiei. S-a vorbit, s-a dezbătut că românii vor fi afectaţi...Nu este adevărat. Am menţinut preţul pe care-l va plăti fiecare cetăţean, în conformitate cu consumul pe pragurile stabilite prin Ordonanţa 27. Şi al doilea prag, pentru care avem un cost de 0,80 lei/kWh, pe segmentul de consum între 100 şi 300 kWh, a rămas acelaşi, cu specificaţia că în conformitate cu recomandările UE, pentru a putea să diminuăm risipa, s-a scăzut acel prag de 15% din numărul de kWh. Practic, oamenii vor plăti la fel cu specificaţia că probabil cei care depăşesc 255 kWh, până la nivelul acela, vor plăti cuantumul de 0,80 lei/kWh. Am păstrat plafonul. S-a înţeles oarecum greşit şi pentru IMM-uri pentru că s-a interpretat că se scade din cuantumul numărului de kWh consumaţi acel procent de 15%. Discutăm de o reducere cu 15% a compensării pentru număr de kWh în comparaţie cu cel similar lunii din anul anterior. Deci nu este vorba de consumul de acum, ci de faptul că, dacă anul trecut au consumat 100 kWh, anul acesta vor fi compensaţi 85 kWh. Adică este o măsură prin care se doreşte limitarea risipei de energie, pentru că altfel se ajunsese să nu mai ţinem cont de cât de mult consumăm, pentru că se compensează de la stat", a spus Ciucă.

Întrebat dacă face acasă economie la consumul de energie, Ciucă a precizat că şi-a pus şi becuri economice şi panouri solare.

Citește și: Dumitru Chisăliță: Drum lin spre colaps, energie!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel