Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
"Politicile energetice ale României vor aduce serioase probleme de credibilitate și mai puțini investitori în domeniul energiei, comportamentul autorităților din ultimele 6 luni, care au schimbat o lege de 4 ori, din care ultimele 3 schimbări au fost în ultimele 3 săptămâni va fi aspru taxat de cei care credeau că România este un loc care merită să investești.
O regulă clară aplicabilă de la fotbal până la energie, spune că nu poți să scoți ceva din joc (funcțiune), până nu ai pus altceva în loc. Dar pentru asta te pregătești din timp și mai ales respecți propriile reguli:
România a încasat cca. 2 miliarde de euro, timp de 12 ani ca taxă de cogenerare de înată eficientă de la toți consumatorii de energie electrică, fără să construiască aproape nici o centrală mare de cogenerare. Dar banii s-au cheltuit!
România a avut în ultimii 10 ani, la dispoziție fonduri de milioane de euro, fără să construiască aproape nici o centrală mare de cogenerare.
România, deși a hotărât să reducă capacitățile de energie electrică care produce emisii ridicate de CO2, nu a făcut mai nimic în acest sens la nivelul centralelor pe cărbune.
La data de 1 iulie 2022 se aproba OUG 108/2022 privind eliminarea treptată a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de huilă și lignit care prevedea închiderea a unei capacități de 660 MWh până în 31 decembrie 2022.
La data de 5 decembrie 2022, prin Legea 334/2022, de aprobare a OUG 108 se stabilește că nu se va mai închide capacitatea de 660MW până în 31 decembrie 2022, aceste capacități se vor păstra în funcțiune ca rezervă tehnică la dispoziția dispecerului energetic național .
La data de 14 decembrie 2022 prin OUG 175/2022, de modificare a Legii 334, care aproba OUG 108, se stabilește din nou, că se vor închide capacități de 660MW până în 31 decembrie 2022. Guvernul a realizat acest demers, deoarece era o obligație pe care România și a asumat-o și în lipsa acesteia nu putea să primescă banii din PNRR.
La data de 28 decembrie 2022 prin HG 1573/2022 se stabilește din nou, că nu se vor închide capacități de 660MW până în 31 decembrie 2022.
În anul 2022 capacitate totatală de producere a energiei electrice din cărbune era de 3092 MW. Conform datelor de pe site Transelectrica, în medie cărbunele a representant cca. 19% din energia electrică produsă în România, mai mult cu 3% de cât a reprezentat energia electrică produsă de eolian+solar+biomasa (16 %).
Un studiu privind adecvanța SEN pentru iarna 2022-2023 realizat de Transelectrica în luna septembrie 2022 și care este folosit ca justificare a necesității realizării ultimei Hotărâri de Guvern, consemna la data de 01.10.2022, că nivelul producției care poate fi disponibilă în piața de energie electrică și care poate participa la acoperirea consumului de energie electrică este mult mai redus din cauza unor factori care necesită amânarea închiderii celor 660 MW capacități de producere a energiei pe lignit până în 31 decembrie 2022.
Dar studiul și concluzile acestuia existau și în urmă cu 12 zile, când s-a hotărât închiderea acestor capacităție de producție!!!", transmite Dumitru Chisăliţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...