Analiză: Economia României se va contracta. Ce perspective sunt pentru revenire

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
ING Bank preconizează o contracţie de 6,6% pentru economia României în 2020, cu o scădere puternică în cel de-al doilea trimestru din an, urmat de o revenire relativ rapidă, în formă grafică de V, dar mai lentă decât anticipată anterior, se arată în cel mai recent raport al băncii.

"Realitatea crizei Covid-19 va lovi puternic în economia reală. Vedem o contracţie de 6,6% în 2020, cu un trimestru secund în care scăderea va continua, urmat de o revenire în formă de V mai puţin pronunţată decât cea prognozată anterior", arată Valentin Tătaru, economist la ING Bank.

În condiţiile în care abia acum două săptămâni ING estima o scădere economică de doar 0,9% în acest an, Tătaru recunoaşte că "în aceste vremuri turbulente, prognozele economice au devenit o ştiinţă din ce în ce mai puţin exactă decât era înainte", el adăugând că situaţia este una fără precedent în care aproape toate sectoarele economice se închid brusc.

"Deşi nu avem foarte multe date pentru a evalua impactul economic, primele estimări pe care le primim din indicatorii de încredere şi de la actorii economici converg spre aceeaşi concluzie: într-un termen de doar câteva săptămâni vom înregistra o contracţie care în mod normal ar fi durat câţiva ani negativi să se materializeze. Având în vedere că o contracţie de -4,0% în Germania a devenit recent cel mai optimist scenariu şi că Franţa pierde echivalentul a 3% din PIB în fiecare lună de închidere (a economiei), este improbabil ca poziţia României să arate mai bine", spune Valentin Tătaru.

FMI caută soluții suplimentare de finanţare

Contracţia PIB va începe astfel încă din primul trimestru al anului cu o scădere de -1,3% a economiei în raport cu ultimul trimestru din 2019 (+1,7% vs. trim. I 2019), în ciuda unor prime două luni probabil puternice în ceea ce priveşte activitatea economică, arată economistul.

Contracţia se va accentua în trimestrul al doilea din cauza măsurilor şi restricţiilor aplicate pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Astfel, ING anticipează o scădere masivă a PIB de 19,7% în trimestrul II din acest an vs. trimestrul I (-19,1% vs. trim II din 2019), principala contribuţie negativă la creşterea economică venind din industrie şi comerţ.

Scenariul presupune că o redeschidere graduală a economiei va începe în finalul lunii mai. De la finalul lunii iunie se prefigurează apariţia condiţiilor optime pentru reluarea activităţii motoarelor de creştere, avansul PIB fiind estimat la +17,0% în trimestrul III în raport cu trimestrul I. Creşterea masivă se datorează în principal efectului de bază, adică se porneşte de la o bază mică.

Dinamica an/an va rămâne în schimb puternic negativă la -5,9%, arată Tătaru. Creşterea în trimestrul IV va fi pozitivă, de 4,4% în raport cu trimestrul III, dar în acelaşi timp cu 3,2% mai mică decât cea din trimestrul IV din 2019. Economia va accelera ulterior, iar PIB-ul este estimat să crească cu 7,1% în 2021.

În ceea ce priveşte deficitul fiscal, ING Bank arată că acesta se va încadra în intervalul larg de 7-9% din PIB, în funcţie de dinamica PIB care este dificil de estimat. Evoluţia deficitului public va depinde de asemenea de cum va evolua nivelul încasărilor la bugetul general consolidat în situaţia actuală, fără precedent.

Valentin Tătaru mai indică că politica Băncii Naţionale va continua să fie concentrată pe menţinerea stabilităţii cursului de schimb euro/leu şi astfel nu vor mai fi aplicate alte reduceri "agresive"de dobânzi. Totuşi, punctează economistul, "în măsura în care presiunile pe curs (sau lipsa lor) vor permite, credem că dobânda-cheie ar putea ajunge la 1,50% până la finalul anului cu acelaşi coridor de ±0,5 puncte procentuale în jurul ratei dobânzii de politică monetară".

O altă mişcare a BNR aşteptată de ING Bank este reducerea rezervelor minime obligatorii deţinute de bănci cu cel puţin 2%.

"Credem că rata rezervelor minime obligatorii pentru valută şi RON va fi redusă cu cel puţin 2% fiecare. Ne menţinem prognoza pentru cursul euro/leu la 4,8800 şi inflaţia la 2,5%. Una peste alta, credem că BNR este capabilă să ţină lucrurile sub control graţie rezervelor sale valutare încă mari, dar presiunile ca ceva să cedeze vor rămâne (constante)", încheie Valentin Tătaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Dolari / sursa foto: Freepik.com
De unde am plecat și unde am ajuns! / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik

Curs BNR. Leul câștigă teren, aurul devine tot mai scump

Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...

Prăbușire de proporții / FOTO: Freepik
Goană după aur / FOTO: Freepik

HSBC prezintă trei scenarii favorabile pentru aur

Analiștii HSBC identifică mai multe scenarii în care...

Trilaterală / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Ministrul Muncii

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Sisteme Patriot / FOTO: Wikipedia

Polonia cumpără rachete Patriot pentru o sumă uriașă

Polonia se pregătește să încheie un acord cu Statele...

Carne / FOTO: Freepik
Adrian Negrescu
Incendiu la un dealer Tesla din Roma
Cosmin Marinescu
Taxe / Foto: Freepik

Guvernul taie din ”Taxa pe stâlp”. Cine va plăti mai puțin

Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...

Pădure
Rafinărie / Foto: Freepik
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Foto: Freepik.com
Roșiile românești nu apar timpuriu
Foto: Freepik.com
Fosta mină de grafit de la Baia de Fier, județul Gorj
Foto: Freepik.com

Preţul aurului a ajuns, luni, la un nou maxim istoric

Cotaţia aurului a atins un nivel record.

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...


pixel