Analiză: România, nicio şansă la un eventual Campionat European al învingerii inflaţiei

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Uniunea Europeană / FOTO:
Uniunea Europeană / FOTO:
România este ţara UE cu cea mai mare rată a inflaţiei şi se menţine de luni bune pe această poziţie. eToro a realizat o analiză pe această temă. 

Atenția Europei este îndreptată spre Campionatul de fotbal UEFA Euro 2024, care se desfășoară acum în Germania, cu 24 de țări care se luptă pentru râvnitul titlu de campioană europeană. Este al șaselea turneu final cu participarea României, dar primul din 2016, iar victoria de ieri în fața Ucrainei ridică din nou moralul națiunii, reaprinzând amintirile "generației de aur" din anii 1990, condusă de Gheorghe Hagi.

 

Dar, în timp ce stau cu ochii pe meciuri, atenția investitorilor este concentrată și pe inflație și modul în care aceasta va influența viitoarele reduceri de dobândă ale băncilor centrale.

 

Dacă acest Campionat European ar fi despre cine reușește să învingă inflația anuală și nu despre fotbal, România nu ar avea nicio șansă. Din cele 24 de țări participante, România ar termina pe penultimul loc, cu o inflație anuală de 5,1%. Pe ultimul loc s-ar afla Turcia, cu o inflație incredibilă de 75%. Campionatul european al inflației ar fi câștigat de Italia, a cărei inflație a ajuns la 0,8%, urmată de Elveția (1,4%) și Georgia (2%). Chiar și incluzand țările europene care nu participă la Turneul Final Euro 2024, România este în continuare țara cu cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. Per ansamblu, in Europa, după Turcia, următoarele țări sunt Rusia (8,3%), Islanda (6,2%), Belarus (5,7%) și pe locul cinci, România. Chiar și Ucraina, o țară aflată în război, înregistrează o inflație mai mică decât la noi (3,3%), se arată într-o analiză semnată de analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

 

În România, însă, inflația este acum în scădere. În mai 2023, inflația anuală a fost de 10,64%, în decembrie anul trecut a ajuns la 6,61%, în timp ce în ianuarie 2024 a fost de 7,41%, împinsă în sus de deciziile Guvernului. Scăderea din mai 2024 la 5,1% a surprins atât așteptările analiștilor financiari, cât și pe cele ale Băncii Naționale a României, a cărei prognoză era o inflație de 6% în al doilea trimestru al acestui an. Următoarea ședință a Consiliului de Administrație al BNR este pe 5 iulie, iar analiștii se întreabă dacă vom asista la prima scădere a dobânzii de la nivelul actual de 7%. Responsabilii BNR au subliniat importanța monitorizării deciziilor luate de BCE și Fed, alături de riscurile geopolitice globale și de evoluțiile economice din Europa. 

BCE a decis deja prima scădere a ratei dobânzii cu 0,25%, urmând ca deciziile viitoare să se bazeze pe date și să fie evaluate de la o ședință la alta. Declarația a înclinat spre un ton care indică o abordare viitoare mai agresivă, subliniind dependența de date. BCE își menține angajamentul de a avea o politică monetară restrictivă până la atingerea obiectivului de inflație de 2%. Previziunile privind inflația pentru 2024 și 2025 au fost majorate mai mult decât așteptările, inclusiv în ceea ce privește inflația de bază. Între timp, Fed a menținut neschimbată rata dobânzii, iar acum graficul său (“dot plot-ul”)  se orientează către o singură reducere a ratei dobânzii în 2024 și patru în 2025. Decizia a fost suficient de “soft” pentru ca ratele dobânzilor pe 10 ani din SUA să scadă de la 4,43% la 4,21%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel