Anastasiu(ANAT) ia apărarea „cartelului” turismului. Spune că amenzile sunt un abuz
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Direcţia Generală Turism deţine o serie de date referitoare la sumele încasate în avans de către agenţiile de turism
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Direcţia Generală Turism deţine o serie de date referitoare la sumele încasate în avans de către agenţiile de turism
Dragoş Anastasiu, vicepreședinte al ANAT( Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism) consideră că legea după care Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi mai multor companii de turism este un abuz împotriva antreprenorilor. Anastasiu cere modificarea legii.

 

"Suntem ţara în care se vorbeşte de abuzuri de mă doare capul. Dar nimeni nu vorbeşte despre abuzurile la adresa antreprenorilor din România prin legislaţia aberantă. Mie, această legislaţie îmi creează revoltă. Iată de ce o companie care are 5% cota de piaţă la chartere plăteşte 60% din amendă", a declarat Anastasiu, în conferinţa "Turismul din România - Întrebări şi răspunsuri pentru dezvoltarea unei pieţe competitive".

Vicele ANAT a făcut referire la amenzile primite de mai multe companii de turism şi de ANAT. Consiliul Concurenței a acuzat formarea unui cartel pentru fixarea prețurilor.  

Acesta a reiterat că niciun client al firmelor de turism amendate de Consiliul Concurenţei nu a fost păgubit, iar preţurile plătite de aceştia nu au fost mărite. Investigaţia Consiliului Concurenţei a pornit de la nişte discuţii din piaţă apărute într-o întâlnire a 150 de oameni din domeniul turismului, care avea la bază temeri privind insolvenţe ale unor companii din domeniu.

"Legea Concurenţei nu se referă numai la efecte, ci şi la obiect. Legea Concurenţei în zona cartelurilor nu ţine cont de efectele din piaţă. Nu a existat niciun efect în piaţă. Nu a existat niciun client păgubit în piaţă. Au existat vorbe, discuţii şi mail-uri care au avut la bază teama de insolvenţe în tot acest spectru al agenţiilor de turism", a afirmat Anastasiu.

Acesta spune că fără o alianță a agențiilor de turism, cursele charter nu ar putea exista.

„Vreau să spun foarte clar: fără alianţe pe chartere, aceste produse nu ar fi putut să existe în România, pentru că nici un tur-operator din România nu poate să umple avioanele singur, cu excepţii pe anumite rute şi în ultimii ani, şi nu are altă şansă decât să se alieze cu alţii. Această practică este una europeană. Nici măcar Consiliul Concurenţei nu spune că e o problemă cu ea, dar imaginaţi-vă că în astfel de alianţe se mai poartă discuţii. Unii vin şi fac comentarii cu privire la politica comercială a celorlalţi din alianţă sau a concurenţilor. Astfel de discuţii sunt ilegale. Chiar dacă participi pasiv, la sfârşit este o oală: sunt toţi vinovaţi şi nu se mai ţine cont nici dacă eşti activ sau pasiv în discuţie, nici dacă te-ai delimitat în două rânduri şi în alte şase nu te-ai delimitat. Această discuţie te duce la amendă", a susţinut Dragoş Anastasiu.

Citește și: Cartelul agențiilor de turism. Eximtur: Am avut doar un rol pasiv, dar acceptăm amenda

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel