Premierul Poloniei, vizită la Bucureşti. Pe agendă, participarea la un forum economic bilateral şi întrevederi cu Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă
"Suntem ţara în care se vorbeşte de abuzuri de mă doare capul. Dar nimeni nu vorbeşte despre abuzurile la adresa antreprenorilor din România prin legislaţia aberantă. Mie, această legislaţie îmi creează revoltă. Iată de ce o companie care are 5% cota de piaţă la chartere plăteşte 60% din amendă", a declarat Anastasiu, în conferinţa "Turismul din România - Întrebări şi răspunsuri pentru dezvoltarea unei pieţe competitive".
Vicele ANAT a făcut referire la amenzile primite de mai multe companii de turism şi de ANAT. Consiliul Concurenței a acuzat formarea unui cartel pentru fixarea prețurilor.
Acesta a reiterat că niciun client al firmelor de turism amendate de Consiliul Concurenţei nu a fost păgubit, iar preţurile plătite de aceştia nu au fost mărite. Investigaţia Consiliului Concurenţei a pornit de la nişte discuţii din piaţă apărute într-o întâlnire a 150 de oameni din domeniul turismului, care avea la bază temeri privind insolvenţe ale unor companii din domeniu.
"Legea Concurenţei nu se referă numai la efecte, ci şi la obiect. Legea Concurenţei în zona cartelurilor nu ţine cont de efectele din piaţă. Nu a existat niciun efect în piaţă. Nu a existat niciun client păgubit în piaţă. Au existat vorbe, discuţii şi mail-uri care au avut la bază teama de insolvenţe în tot acest spectru al agenţiilor de turism", a afirmat Anastasiu.
Acesta spune că fără o alianță a agențiilor de turism, cursele charter nu ar putea exista.
„Vreau să spun foarte clar: fără alianţe pe chartere, aceste produse nu ar fi putut să existe în România, pentru că nici un tur-operator din România nu poate să umple avioanele singur, cu excepţii pe anumite rute şi în ultimii ani, şi nu are altă şansă decât să se alieze cu alţii. Această practică este una europeană. Nici măcar Consiliul Concurenţei nu spune că e o problemă cu ea, dar imaginaţi-vă că în astfel de alianţe se mai poartă discuţii. Unii vin şi fac comentarii cu privire la politica comercială a celorlalţi din alianţă sau a concurenţilor. Astfel de discuţii sunt ilegale. Chiar dacă participi pasiv, la sfârşit este o oală: sunt toţi vinovaţi şi nu se mai ţine cont nici dacă eşti activ sau pasiv în discuţie, nici dacă te-ai delimitat în două rânduri şi în alte şase nu te-ai delimitat. Această discuţie te duce la amendă", a susţinut Dragoş Anastasiu.
Citește și: Cartelul agențiilor de turism. Eximtur: Am avut doar un rol pasiv, dar acceptăm amenda
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Impozitarea muncii cu normă...
Comisiile de specialitate ale...
Președintele Franței...
Un producător norvegian de arme...
Ministerul Finanţelor a...
Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...
Grevele din transportul public...
Profesorul de economie Micea...
Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......
Chiar dacă Bulgaria sprijină...
Fondatorul Alibaba, Jack Ma,...
Ministerul Investițiilor și...
Potenţialul de creştere a...
Bursele şi acţiunile băncilor...
Contractul a fost atribuit de...
Gigantul petrolier saudit...
Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...
Audierea de luni din Comisia...
Detaliem regulile pentru...
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...
Prețurile pentru vacanțele în...
România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...