"Vom demara o revenire graduală la birou începând din luna septembrie iar în trimestrul al patrulea vom demara un program pilot care va permite un sistem de lucru hibrid începând de anul viitor", a declarat directorul operaţional de la UniCredit, Ranieri de Marchis. Acesta a adăugat că grupul italian lucrează la un plan care va oferi personalului administrativ şi angajaţilor de la sediul central posibilitatea de a lucra de acasă timp de două zile pe săptămână, în timp ce personalul din sucursale ar putea lucra de acasă o zi pe săptămână. Varianta finală a aranjamentelor va depinde de modul cum va evolua pandemie şi de condiţiile specifice fiecărei ţări.
UniCredit se alătură astfel unui număr din ce în ce mai mare de bănci care recunosc că angajaţii vor un nou nivel de flexibilitate cu privire la condiţiile de muncă. Recent, Deutsche Bank AG şi Citigroup Inc. au anunţat programe privind revenirea la munca de la birou dar care includ şi zile în care se poate munci de acasă. Cu toate acestea unele bănci de investiţii, precum Goldman Sachs Group Inc , insistă pentru o revenire completă a angajaţilor la birou.
Proiectul UniCredit de muncă de acasă vizează mai ales echipele care se ocupă de resurse umane, IT şi imobiliare. Intenţia este reconfigurarea spaţiilor de birouri astfel încât să corespunde cu noul model de lucru, ceea ce va însemna un număr mai mic de birouri dar mai mult spaţiu pentru fiecare persoană şi noi spaţii comune, a spus Ranieri de Marchis.
"Acest proiect nu are în vedere realizarea de economii sau reducerea proprietăţilor. Obiectivul nostru este acela de a crea un nou model sustenabil de muncă. La final dacă vom vedea că este nevoie de mai mult spaţiu, vom reevalua programul", a adăugat Ranieri de Marchis.
BNR: Creditele, afectate de agenda schimbărilor climatice
Chiar dacă sistemul de muncă de acasă va fi unul voluntar, implementarea sa va fi decisă de manageri în funcţie de nevoile băncii. Ţinta de flexibilitate este ca munca de acasă să reprezinte până la 40% din program, însă deciziile vor fi luate de la caz la caz, a mai spus de Marchis.
Recent, grupul bancar elveţian UBS Group AG a anunţat că va permite ca două treimi din angajaţii săi să combine lucrul de la birou cu munca de acasă iar Deutsche Bank a spus că lucrează la un program care va permite personalului să lucreze de acasă timp de până la trei zile pe săptămână.
În cazul UniCredit, noul sistem este motivat şi de dorinţa de a atrage potenţiali recruţi, spune Ranieri de Marchis. "Asta reflectă dorinţa noastră de a fi un angajator preferat. Flexibilitate cu privire la în modul în care sunt îndeplinite sarcinile este ceva ce dorim să continuăm să explorăm pentru a vedea ce se potriveşte cel mai bine clienţilor, angajaţilor şi structuri noastre organizaţionale", a spus de Marchis.
UniCredit are sediul central la Milano, centrul unei provincii care anul trecut a fost epicentrul pandemiei de Covid-19 în Italia. În medie, aproximativ 25% din personalul UniCredit merge în prezent la birou, iar gradul maxim de ocupare a fost stabilit la 50%. Grupul bancar italian are divizii în Germania, Austria şi Europa de Est, inclusiv în România.
"Pandemia a schimbat obiceiurile noastre cu privire la modul de lucru. În general, dacă în trecut flexibilitatea era ceva stigmatizat, este posibil ca în viitor să devină noua normalitate", a spus Ranieri de Marchis.
În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...