ANOFM a făcut ANUNȚUL. Când se va plăti șomajul tehnic

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Rata șomajului, în creștere
Rata șomajului, în creștere
Plăţile pentru şomajul tehnic vor fi făcute, cel mai târziu, la începutul săptămânii viitoare pentru 570.000 de salariaţi pentru care au fost depuse cereri pentru luna martie, a declarat, joi, preşedintele Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Victor Picu.

"Pentru 570.000 de salariaţi au fost depuse cereri pentru şomajul tehnic pentru luna martie. Ne aşteptăm ca în luna mai pentru aprilie să fie depuse cereri pentru aproximativ un milion de salariaţi. (...) În prezent, pentru 320.000 de salariaţi au ajuns banii înainte de Paşte şi săptămâna aceasta sau cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare vor fi toate plăţile făcute. A depins foarte mult şi când s-au depus cererile", a precizat Picu, la Digi 24.

Covid-19. Germania adoptă noi măsuri de protejare a muncitorilor

El susţine că Ministerul Muncii lucrează în prezent la un set de măsuri care se vor lua după ce se încheie perioada de şomaj tehnic, respectiv după data de 15 mai.

"Ministerul Muncii împreună cu Guvernul României lucrează în acest moment la un set de măsuri care se vor lua după şomajul tehnic, după 15 mai, asta ar însemna că pentru perioada 1-15 mai să mai fie două săptămâni de şomaj tehnic şi de la 15 mai vor fi alte măsuri. Încă se lucrează, nu s-a decis exact care vor fi aceste măsuri, dar într-adevăr ministerul şi guvernul vor veni în ajutorul celor care vor reintra în câmpul muncii", a subliniat Victor Picu.

Întrebat ce măsuri vor fi luate după data de 15 mai, şeful ANOFM a precizat că acest lucru se va anunţa abia la începutul lunii viitoare când se vor şti exact şi firmele care vor putea reveni în câmpul muncii.

"Probabil, la începutul lunii mai, la 1 mai, vom şti exact care vor fi şi măsurile şi vom şti exact care sunt firmele care vor putea reveni. Din semnalele pe care le avem foarte mulţi angajatori vor sa reînceapă activitatea. Au înţeles că aceste două luni de şomaj tehnic au fost oportune şi pentru angajaţi şi pentru angajatori şi pentru distanţarea socială, însă mulţi vor să îşi înceapă activitatea", a mai spus preşedintele AMOFM.

Potrivit informaţiilor publicate miercuri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), 1.025.188 de contracte de muncă erau suspendate de la declararea stării de urgenţă, astfel: 327.092 în Industria prelucrătoare, 188.634 în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 111.874 în Hoteluri şi restaurante.

În schimb, numărul contractelor de muncă încetate de la declararea stării de urgenţă (16 martie) a urcat miercuri la 245.462.

Din 30 martie, MMPS publică aproape zilnic datele contractelor de muncă încetate, iar fiecare bilanţ al contractelor de muncă încetate a înregistrat o creştere faţă de cel anterior. Dacă la 30 martie, datele transmise de Inspecţia Muncii şi publicate de Ministerul Muncii indicau un număr de 111.340 de contracte de muncă încetate de la declararea stării de urgenţă, datele transmise miercuri indicau 245.462 de contracte de muncă încetate de atunci.

Dintre acestea, 46.175 de contracte de muncă încetate erau din Comerţul cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 42.875 erau din Industria prelucrătoare, iar 33.159 erau din Construcţii.

Persoanele cu contracte de muncă încetate nu beneficiază de măsura şomajului tehnic acoperit de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel