Covid-19. Anosmia, simptomul care îi miră pe medici

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Medicii sunt mirați de faptul că acest simptom nu este întâlnit la cazurile din Asia
Medicii sunt mirați de faptul că acest simptom nu este întâlnit la cazurile din Asia
Probabil că ați auzit deja că mulți pacienți cu Covid-19 își pierd simțul mirosului brusc și complet. Și mai de mirare este faptul că acest simptom nu a fost înregistrat deloc în Asia!

Care este explicația

La început, părea o anecdotă. „Am fost destul de surprins când medicii au venit să-mi spună acest lucru”, spune Dominique Salmon, specialist în boli infecțioase la Hôtel-Dieu (Paris). Se credea că acestea sunt câteva cazuri izolate, dar mărturiile s-au înmulțit atunci când subiectul a fost pus pe un forum de discuții pentru medicii ORL-iști. Toți aceștia au descoperit la pacienți suspectați de Covid-19, o pierdere bruscă a mirosului, fără niciun motiv aparent, în condițiile în care nasurile nu erau pline cu mucozități și nici nu aveau vreun istoric de rinită, notează Science&Vie.

În cele din urmă, nu era nimic anecdotic în privița acestui fenomen. Un sondaj recent, realizat în douăsprezece spitale europene în rândul a 417 pacienți cu forme non-severe, arată că 86% dintre aceștia raportează anosmia sau probleme cu mirosul! "Se poate întâmpla în timpul unei gripe sezoniere, dar nu în asemenea proporții", a spus Sven Saussez, medic ORL-ist la Universitatea din Mons, Belgia, care a coordonează acest studiu care se află în desfășurare.

Citește și: Criza Covid-19. Cozi uriașe la băncile de alimente din SUA VIDEO

De îndată ce acest simptom a fost dezvăluit, oamenii de știință s-au temut că noul coronavirus atacă sistemul nervos central și bulbul olfactiv - studiile efectuate pe SARS în 2003 au raportat deteriorarea trunchiului creierului. Însă se pare că acesată situație este puțin gravă decât se așteptau medicii: aproape jumătate dintre pacienți își recuperează simțul mirosului într-o săptămână de zile, ceea ce nu ar fi cazul dacă celulele nervoase ar fi fost afectate. „Ne gândim la o reacție inflamatorie simplă a epiteliului olfactiv”, explică Dominique Salmon. Cealaltă jumătate dintre pacienți, pe de altă parte, continuă să ridice întrebări.

Cel mai ciudat lucru este că fenomenul nu pare să se producă în Asia: "am cautat în toate studiile chinezești și doar unul se referă la doar 5% de cazuri de anosmie dintr-o cohortă de 290 de oameni", spune Sven Saussez. De ce? Este posibil ca tulpinile virale europene de Covid-19 să afișeze un tropism particular pentru celulele olfactive. "Acest lucru poate fi jucat și la nivelul receptorilor specifici ai nasului, care sunt exprimați diferit în funcție de originile etnice", spune Sven Saussez. „Poate că are importanță sezonul în care are loc epidemia în Europa, iar alergiile la polen joacă și ele un rol”, opinează Dominique Salmon.

Citește și: Românii sunt mai rezistenți la Covid-19? Cercetătorii explică

Un posibil instrument de diagnostic

Această particularitate a Covid-19 ar putea oferi un instrument de diagnostic epidemiologilor. ”"OMS ar trebui să adauge anosmia pe lista oficială a simptomelor, pentru că este pentru mine un semnal puternic că o persoană este afectată de boală și că trebuie să se pună imediat în carantină”, militează Sven Saussez. ”Și dacă pierderea mirosului este confirmată în India sau Africa, ar putea fi folosită pentru a diagnostica boala cu aceeași fiabilitate ca testele PCR actuale în țări care nu își pot permite să analizeze sute de milioane de oameni ... ”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Bună dimineața!
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern

pixel