ANPC a aplicat amenzi de 1,8 miliarde de lei. Raport
Autor: Matei Ion
Data publicării:
ANPC a prezentat raportul pe ultimii 30 de ani / Foto: ANPC
ANPC a prezentat raportul pe ultimii 30 de ani / Foto: ANPC
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a prezentat raportul de activitate pe ultimii 30 de ani.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat, în ultimii 30 de ani, un număr de peste 2,5 milioane de acţiuni de control, care au cuprins peste 1.000 de tematici naţionale, a declarat, marţi, directorul general al instituţiei, Paul Anghel, într-o conferinţă ce a marcat împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea ANPC.

"Au fost efectuate peste 2,5 milioane de acţiuni de control, care au cuprins peste 1.000 de tematici naţionale. Au fost primite peste 1,3 milioane de sesizări. A fost asigurată consilierea gratuită a peste 7.000 de operatori economici. A fost dispusă interzicerea de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman ale unor produse neconforme în valoare de 145 de milioane de lei noi", a afirmat Paul Anghel.

Directorul general al ANPC a menţionat că valoarea amenzilor aplicate în această perioadă de instituţie a atins suma de 1,8 miliarde de lei.

Citește și: După benzină, a venit isteria uleiului. ANPC arată efectele: Multe produse se vor strica în cămară şi vor fi aruncate

"Au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1,8 miliarde de lei noi. În fiecare an am desfăşurat, chiar dacă în condiţii mai vitrege câteodată, cu bugete reduse, Comandamentul Litoral, Comandamentul Delta Dunării şi în perioadele de iarnă, în zonele unde există un dever mare de consumatori, am desfăşurat comandamentele de iarnă, fie că vorbim de Rânca-Novaci, fie că vorbim de Cluj - Băile Felix, fie că vorbim de zona montană, de Bran - Moieciu - Braşov - Poiana Braşov sau de Valea Prahovei. De asemenea, ori de câte ori au existat evenimente gen Untold, Neversea, colegii noştri comisari au consiliat operatorii economici şi au efectuat acţiuni de control acolo unde au existat zone aglomerate de consumatori pentru o anumită perioadă. Trebuie subliniat că suntem instituţia care a marcat pionieratul în domeniul etichetării produselor alimentare din România, prin elaborarea primului act normativ, respectiv HG 784/1996", a precizat Paul Anghel.

Directorul general al ANPC a subliniat că ultimul raport al Comisiei Europene arată că ANPC şi-a îmbunătăţit constant modul de cooperare cu Comisia Europeană şi cu celelalte state membre.

"Conform celui mai recent raport de evaluare al Comisiei Europene, din decembrie 2021, ANPC şi-a îmbunătăţit constant modul de cooperare cu celelalte state membre şi cu Comisia Europeană prin intermediul sistemului de informare a pieţei interne, iar colegii de la Comisia Europeană spuneau că modulul CPC s-a evidenţiat prin rezultate excelente înregistrate în utilizarea platformei", a adăugat Paul Anghel.

La rândul său, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a menţionat că în prezent instituţia lucrează la modificarea unor acte normative care să permită ANPC autofinanţarea.

"Lucrăm la proiectul evaluării activităţii, pentru că ne dorim aliniere din punct de vedere al dotărilor al fiecăruia dintre comisariate. Lucrăm la acest moment la elaborarea sau modificarea unor acte normative, pentru că aşa cum alte autorităţi pot obţine venituri din consiliere, din sfaturi, din avizare, şi această autoritatea trebuie să aibă dreptul de a se autofinanţa pentru anumite segmente. Suntem într-o avansată discuţie cu colegii de la Metale Preţioase, o sursă importantă de venit atât pentru Guvern, dar ne dorim s-o facem sursă importantă de venit şi pentru autoritatea noastră. Încercăm la acest moment să punem pe masa Guvernului faptul că şi noi contăm din punct de vedere al încasărilor, pentru a putea obţine acordul dânşilor pentru a gestiona măcar parte dintre venituri şi să avem un orizont de timp mai mult decât rezonabil până la care vom putea asigura toate cele necesare. Sunt multe proiectele la care se lucrează, dar le-am spus pe cele care sunt deja avansate, care sunt în procedură de atribuire sau în procedură de evaluare a colegilor de la Juridic, pentru a putea fi puse pe masa Guvernului", a declarat Horia Constantinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel