ANRE: Investitorii în energia verde ar putea fi obligaţi să dețină și baterii pentru stocare

Autor: Antonio Grigore
Data actualizării:
Data publicării:
Noii investitori în sectorul energiei regenerabile ar putea fi obligaţi să investească şi în capacităţi de stocare, iar ANRE va realiza, cu sprijinul Băncii Mondiale, un studiu care să arate care este necesarul de stocare al României, a declarat, joi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

"Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi am discutat subiectele în care simţim nevoie de consultanţă. Printre subiecte este şi evaluarea necesarului de stocare din perspectiva capacităţii noastre asumate prin PNIESC, acei 6,9 GW de energie regenerabilă, de câtă stocare are nevoie România pentru a integra noile capacităţi de 6,9 GW şi cred că avem şanse destul de mari să primim sprijinul lor, pentru că reprezentanţii Băncii Mondiale au spus că este un subiect important şi de interes şi probabil vom avea o consultanţă din partea dânşilor şi într-un an, poate un an jumătate, să avem un studiu consistent care să ne arate necesarul", a spus oficialul ANRE, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, autoritatea va adapta legislaţia astfel încât cei care doresc să investească în capacităţi de stocare în baterii să nu găsească piedici din acest punct de vedere.

Cod PORTOCALIU. HARTA zonelor afectate de vremea reaÎn opinia sa, ţinta de 6,9 GW pe care şi-a asumat-o România prin Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice este una ambiţioasă.

"Ideal ar fi ca, din cele 6,9 GW, cât mai multe să se ramburseze din fonduri UE nerambursabile şi ar putea reduce preţul energiei pe viitor pe piaţa din România şi nu mai este nevoie de schemă de sprijin de tip operaţional, ceea ce degrevează şi facturile consumatorilor. Sunt 9 milioane de consumatori casnici de care ne pasă, impactul mai mare şi mai dureros este la industrie", a continuat responsabilul reglementatorului.

Nagy-Bege consideră că, dacă UE vrea să ajungă neutră din punctul de vedere al emisiilor de CO2 până în 2030, este nevoie de noi tehnologii precum utilizarea hidrogenului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel