În perioada 23 – 30.04.2024, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus acţiuni specifice perioadei premergătoare zilei de 1 Mai, prin intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare.
Scopul acţiunii a fost protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic.
Acțiunea, desfășurată de ANSVSA la nivel național, s-a concretizat prin verificarea a 3.211 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Abaterile constatate de inspectorii ANSVSA au fost sancționate prin aplicarea a 308 de amenzi contravenționale, care au totalizat 2.261.800 de lei.
Totodată, au fost emise 7 ordonanțe de suspendare a activității, 7 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/sechestru pentru o cantitate de 721 de kg de produse alimentare, produse care prezentau un potențial risc pentru sănătatea consumatorilor.
Detaliat, în perioada menționată, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat: 997 de restaurante, 64 de pizzerii, 25 de cantine, 102 cofetării-patiserii, 258 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 128 de pensiuni turistice, 305 de unități de tip hipermarket/supermarket, 850 de magazine alimentare, 231 de unități mobile de comercializare a alimentelor, 227 de târguri – expoziții de produse alimentare și 24 puncte gastronomice locale.
Pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare și a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au controlat condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și valorificate diverse sortimente de produse alimentare și preparate culinare destinate consumului uman.
Principalele neconformități constatate au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea, întreținerea spațiilor, echipamentelor de lucru și folosirea ustensilelor și recipentelor în stare insalubră, ambalarea, etichetarea necorespunzătoare, expunerea la comercializare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spațiilor neautorizate/ înregistrate sanitar veterinar, nedemonstrarea trasabilității produselor alimentare.
ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...