Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat, în perioada 27 iunie - 18 iulie, 654 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică de pe litoralul Mării Negre, fiind aplicate 138 de sancţiuni în valoare de 1,703 milioane de lei.
De asemenea, au fost emise o ordonanţă de interzicere a activităţii şi patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remis luni AGERPRES.
În plus, a fost confiscată şi trimisă la neutralizare o cantitate de 480,16 kg de produse alimentare (peşte, carne, produse din carne, preparate culinare), care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare.
Echipele de inspectori din cadrul "Comandamentului Sezon Estival 2022" activează în nouă locaţii, care acoperă întreg litoralul Mării Negre, de la localitatea Corbu până la localitatea Vama Veche.
În urma acestor controale s-au constatat deficienţe cu privire la: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit.
"Inspectorii 'Comandamentului Sezon Estival 2022' vor intensifica acţiunile de verificare în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în pensiuni, tabere şcolare, creşe şi grădiniţe. O atenţie sporită va fi acordată târgurilor şi festivalurilor culinare", precizează ANSVSA.
Turismul intern a început foarte bine anul, cu rezervări în creştere în ianuarie şi în prima parte a lunii februarie, însă odată cu apariţia conflictului din Ucraina rezervările au scăzut brusc, susţine Adrian Voican, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Acesta a precizat că acum, în luna iulie, mulţi români preferă să meargă în alte destinaţii, care au fost restricţionate anii trecuţi.
"Turismul intern a început foarte bine ca rezervări în ianuarie şi prima parte a lunii februarie. Din păcate a venit conflictul din Ucraina şi rezervările au scăzut brusc. După aceea au început pas cu pas să se reia din luna mai, care a fost media lunilor corespondente din anii trecuţi. În iunie a fost un vârf mare de rezervări pentru turism intern, datorită termenului scadent pentru voucherele de vacanţă emise în 2019-2020, care din păcate s-a plafonat acum, iar rezervările au scăzut mult. Este o realitate în iulie. Probabil că mulţi vor rezerva last-minute ceea ce nu este de dorit. Rezervările sunt puţine şi pe bugete egale sau mai mici decât anul trecut. Probabil, motivul este că mulţi români preferă să meargă şi în alte destinaţii", a declarat pentru Agerpres Adrian Voican.
În opinia sa, chiar şi românii care deţin voucherele de vacanţă îşi amână în prezent decizia cumpărării unei vacanţe.
"Este o realitate, mai ales în luna iulie. Litoralul va avea vârf de sezon o lună, în luna august. Repet, probabil că vor fi rezervări last-minute. În schimb se văd uşoare creşteri pentru turismul balnear şi pe alocuri pentru turismul montan în timpul sezonului de vară faţă de anul precedent", a precizat el.
Voican susţine că pe litoralul românesc s-au făcut investiţii, în prezent existând multe hoteluri modernizate sau chiar noi, iar tarifele "nu sunt neapărat exagerat de mari", deşi probabil există temerea în rândul românilor referitoare la preţul combustibililor.
"Din păcate au apărut şi ştiri negative despre cazările scumpe pe litoral, dar acestea sunt excepţii. Litoralul are peste 120.000 locuri de cazare în peste 2.200 unităţi clasificate, cu preţuri pentru toate buzunarele", a transmis Adrian Voican.
În ceea ce priveşte incoming-ul, vicepreşedintele ANAT afirmă că a fost destul de slab şi în acest an. "Probabil că e şi percepţia vecinătăţii României cu Ucraina, chiar dacă România nu are absolut nicio problemă. S-a observat o creştere a numărului de turişti în primăvară, dar probabil în general datorită delegaţiilor, datorită turismului de afaceri. S-a reluat turismul de evenimente, au fost şi ceva festivaluri. Oricum sperăm ca participarea României cu standuri, în toamnă, la târgurile de turism internaţionale organizate de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului să fie la înălţime", a subliniat reprezentantul ANAT.
Potrivit sursei citate, rezultatele acestor evenimente se vor vedea anul viitor cel mai devreme şi peste doi ani, "întotdeauna se văd în timp".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...