Anticipările Guvernului pentru economie în următorii doi ani

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici
Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021 prezentată de Ministerul Finanțelor prevede că economia românească va continua să crească în următorii doi ani, cu procente de 5,5% în 2019 şi 5,7% în 2020, urmând ca avansul să încetinească în 2021 când este prevăzută o majorare a Produsului intern brut de 5%, transmite Agerpres.

Cererea internă (consumul şi investiţiile) va continua să reprezinte motorul creşterii economice, în condiţiile în care cheltuielile cu consumul privat se vor majora, în medie, cu 6% anual, iar formarea brută de capital fix se va accelera pe fondul îmbunătăţirii finanţării din economie, cu un ritm mediu anual de 7,4%, prognozează MFP.

Deficitul bugetar este estimat să scadă în următorii ani, de la 2,55% din PIB în 2019, la 2,10% din PIB în 2020 şi la 1,79% în 2021. Deficitul structural scade în acest an la 2,76% din PIB, de la 3,03% din PIB anul trecut. În 2020, indicatorul urcă la 2,80% din PIB iar în 2021 scade la 2,55% din PIB.

Potrivit autorităţilor, exporturile de bunuri şi servicii vor înregistra ritmuri de creştere, în termeni reali, cu o medie anuală de 7%, iar importurile vor înregistra o creştere de 7,8%, exportul net având efect negativ asupra PIB-ului, diminuându-i creşterea.

Citește și: Fost ministru de Finanţe: România va trece printr-o depresie economică

Numărul mediu de salariaţi se va majora în perioada 2019-2021, în medie cu 3,3% anual, iar rata şomajului înregistrat la sfârşitul anului va coborî la 2,8% la sfârşitul anului 2021, prevede MFP.

Pentru perioada 2019-2021, nivelul deficitului de cont curent se va situa la valori cuprinse între 7,3-6,7 miliarde de euro, ponderea în PIB diminuându-se până la 2,6 % în anul 2021, potrivit sursei citate.

Cât priveşte inflaţia, pentru anul 2019 se estimează o reducere a acesteia atât ca medie anuală, cât şi la sfârşitul anului, până la valoarea de 2,8%, precizează MFP. În perioada 2020-2021, se aşteaptă ca inflaţia să-şi continue trendul descendent, ajungând la sfârşitul anului 2020 la 2,5% şi la sfârşitul anului 2021 la 2,3%, potrivit MFP.

"Previziunile au luat în calcul ani agricoli normali precum şi o uşoară creştere pentru preţul internaţional al petrolului", menţionează MFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel