Potrivit specialiştilor, aplicaţiile "Camera Pink" şi "Camera Pink 2" au fost concepute pentru a fura informaţii personale de la victime, pe care le folosesc pentru a le înscrie ulterior la abonamente plătite. În cele din urmă, cei care au fost afectaţi de acest malware au descoperit costuri neaşteptate în propria factură de telefonie mobilă.
"Malware-ul MobOk este un backdoor - unul dintre cele mai periculoase tipuri de malware, deoarece îi oferă atacatorului un control aproape total asupra dispozitivului infectat. În ciuda faptului că tot ce este încărcat în Google Play este atent filtrat, nu este pentru prima oară când ameninţările şi-au făcut loc pe dispozitivele utilizatorilor. În multe cazuri, backdoor-urile sunt acoperite de o aplicaţie semi-funcţională, care la prima vedere pare a fi o încercare slabă, dar inocentă, de a crea o aplicaţie legitimă. Din acest motiv, aplicaţiile Pink Camera nu au stârnit suspiciuni, având incluse funcţii autentice de editare a fotografiilor şi fiind descărcate din magazinul Google Play", menţionează specialiştii Kaspersky Lab.
Kaspersky confirmă atacul cibernetic care a afectat mai multe companii din lume
Aceştia subliniază că, imediat ce utilizatorii începeau să-şi editeze fotografiile utilizând Pink Camera, aplicaţiile solicitau acces la notificări, ceea ce iniţia de fapt activitatea periculoasă în fundal.
"Odată ce o victimă era infectată, malware-ul MobOk colecta informaţii despre dispozitiv, cum ar fi numărul de telefon asociat, pentru a folosi aceste informaţii în etapele ulterioare ale atacului. Apoi, atacatorii trimiteau dispozitivului infectat detalii despre pagini web cu servicii pe bază de abonament plătit, iar malware-ul le deschidea, acţionând ca un browser secret, din fundal. Utilizând numărul de telefon obţinut mai devreme, malware-ul îl introducea în câmpul "înregistrare" şi confirma achiziţia. Dat fiind că avea control total asupra dispozitivului şi putea să verifice notificările, malware-ul tasta codul de confirmare SMS atunci când intra - totul fără să anunţe utilizatorul. Victima începea să suporte costurile până când observa plăţile pe factura de telefon şi se dezabona de la fiecare serviciu", explică reprezentanţii companiei de securitate cibernetică.
La ora actuală, aplicaţiile "Camera Pink" şi "Camera Pink 2" sunt eliminate din magazinul Google Play.
Kaspersky Lab este o companie globală din domeniul securităţii cibernetice, prezentă pe piaţă de peste 21 de ani. Compania protejează peste 400 de milioane de utilizatori individuali, precum şi 270.000 de companii-client.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...