În multe cazuri de cancer în stadiu terminal, medicii din alte țări preferă să prescrie cannabisul în locul opiaceelor ca morfina deoarece nu crează dependență și nu există riscul de supradoză. Utilizarea marijuanei ca analgezic nu este singura recomandată în oncologie. Studii științifice au demonstrat ca aceasta este mai eficientă decât medicamentele clasice în combaterea senzațiilor de greață și vomei provocate pacienților care trebuie să recurgă la chimioterapie.
De asemenea, ”iarba” este foarte eficientă în tratarea glaucomului, o boală manifestată printr-o tensiune ridicată a vaselor de sânge din globul ocular și care, netratată, poate duce chiar la orbire. În plus, s-au observat efecte benefice ale cannabisului atunci când a fost administrat pacienților cu scleroză multiplă astfel încât zece state din cele 31 în care marijuana este folosită în scop medicinal permit prescrierea de rețete pentru această boală. Este de menționat că există rezultate pozitive și în combaterea insomniei.
Citește și: Cannabisul va fi legalizat în România. În ce condiții
În cazul altor afecțiuni, efectele cannabisului sunt încă cercetate. Multă vreme oamenii de știință au evitat cercetările în acest domeniu din cauza statutului de substanță interzisă, însă studiile științifice au luat avânt în ultimii ani, în condițiile în care presiunea publică pentru legalizare, cel puțin în scop medicinal, au luat amploare.
De exemplu, sunt indicii, deocamdată neconcludente, că ar fi eficient și împotriva epilepsiei. De altfel, în acest scop era utilizat și de către medicii arabi din Evul Mediu. Tot în stadiu incipient sunt cercetările privind alte boli. Se pare că marijuana combate anorexia care apare în cazul bolnavilor de SIDA și reduce ticurile asociate sindromului Tourette.
Printre efectele adverse ale cannabisului, cel mai sever este riscul crescut de schizofrenie, dar asta s-a constatat doar în cazul celor care consumă multă iarbă în perioada adolescenței. În rest, efectele adverse sunt cele pentru care este consumat în scopuri recreaționale, printre ele fiind starea de moleșeală, creșterea poftei de mâncare, euforie și, foarte rar, halucinațiile. Uneori s-a mai constatat și apariția atacurilor de panică în cazul intoxicării acute cu cannabis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Românii se confruntă cu cele mai mari rate ale sărăciei...
Vladimir Putin se află sub presiunea mediului de afaceri...
Meta face pași înapoi înainte...
Antal Rogán, un oficial de rang...
Belgradul a introdus transportul public gratuit pentru...
Elon Musk lansează...
O creștere a prețurilor pe termen scurt pare tot mai...
Prețurile rămân ridicate în a doua zi a săptămânii.
Banca Naţională a României (BNR) lansează în licitaţie...
Fuziunea are scopul de a crea o companie lider în...
Analistul financiar Adrian...
Valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) va...
După invazia rusă din 2022, companiile ucrainene care...
Consumer Electronics Show (CES)...
Botezat Rotunbot RT-G, dispozitivul este capabil să...
Ratele ridicate ale dobânzilor și cererea scăzută pun în...
După schimbările de guvernanță...
Grupaj de ştiri.
Europa își consumă rezervele de...
Turismul din Bulgaria a înregistrat rezultate record în...
Programul nuclear al Iranului...
Administrația Biden pregătește noi sancțiuni economice...
Premierul Norvegiei critică...
Diplomatul de rang înalt al...
Rubla rusească recuperează teren după scăderile din...