Aprecierea monedei EURO este ÎNGRIJORĂTOARE
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
UE: Facturile de energie vor fi mai puţin legate de preţurile combustibililor fosili
UE: Facturile de energie vor fi mai puţin legate de preţurile combustibililor fosili
Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare şi va justifica o reacţie din partea Băncii Centrale Europene, dacă va duce inflaţia departe de obiectivul ţintă al BCE, a afirmat Ignazio Visco, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

Acesta a dezminţit că oficialii BCE sunt divizaţi în problema aprecierii euro şi a precizat că opiniile sale sunt similare cu cele ale Consiliului guvernatorilor BCE.

"Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare, deoarece generează presiuni descendente suplimentare asupra preţurilor, într-o perioadă în care inflaţia este deja scăzută", a afirmat Visco, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Italiei.

"Implicaţiile asupra politicii monetare sunt evidente: dacă presiunile descendente periclitează obiectivul nostru privind stabilitatea preţurilor va trebui să intervenim. Dacă, totuşi, vor apărea efecte opuse, măsurile pe care le-am luat deja ar putea fi suficiente", a explicat oficialul Băncii Centrale Europene.

Macron, despre Lukașenko: Trebuie să plece

La 1 septembrie, euro s-a apreciat la 1,2011 dolari, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui 2018. Aprecierea euro erodează competitivitatea exporturilor şi reduce inflaţia, deoarece importurile devin mai ieftine.

Vineri, s-a depreciat până la 1,1630 dolari, din cauza temerilor privind efectele creşterii numărului de cazuri de coronavirus în Europa.

BCE estimează că rata medie a inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 şi la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriu negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2% în august, de la un nivel de 0,4% luna precedentă.

Datele sunt extrem de îngrijorătoare deoarece obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, şi-a exprimat îngrijorarea privind actuala apreciere a euro şi a dat asigurări că BCE monitorizează cursul de schimb şi în special impactul asupra inflaţiei.

"Consiliul guvernatorilor BCE a discutat aprecierea euro. Mandatul nostru îl reprezintă stabilitatea preţurilor şi, cu siguranţă, în măsura în care aprecierea euro exercită presiuni negative asupra inflaţiei, trebuie să monitorizăm cu atenţie o astfel de problemă. Dar, aşa cum ştiţi, nu stabilim cursul de schimb", a explicat recent şeful BCE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel