Oficialii chinezi se tem că proprietarii caselor pustii se vor îngrămădi să vândă, când piața imobiliară va începe să scârțâie, ceea ce va duce la prăbuşirea preţurilor. Grav este și faptul că, potrivit ultimelor date, eforturilor Beijingului de a limita speculaţiile pe piaţa imobiliară au eșuata. "Nu există nicio altă ţară cu un asemenea grad ridicat de locuinţe vacante. Dacă apar fisuri pe piaţa imobiliară, aceste locuinţe vor fi scoase la vânzare ceea ce va lovi China ca un val de inundaţii", crede Gan Li, profesor la Universitatea de Finanţe şi Economie din Chengdu.
Mii de cercetători s-au răspândit anul trecut pe întreg teritoriul Chinei pentru realizarea sondajului gospodăriilor din China, coordonat de Gan Li. El spune că rata locuinţelor vacante, în calcul nu au fost luate cele ce urmează a fi vândute de dezvoltatori, nu a suferit modificări faţă de anul 2013, când se situa la 22,4%. Sondajul din 2013 a arătat că în China există 49 de milioane de locuinţe vacante, iar Gan Li susţine că în prezent numărul este "cu siguranţă de peste 50 de milioane de unităţi".
Casele de vacanţă şi locuinţele părăsite ale celor plecați în căutarea unui loc de muncă reprezintă o parte din proprietăţile vacante, însă achiziţiile de case pentru investiţii sunt principalul factor care menţine rata locuinţelor vacante la un nivel atât de ridicat, subliniază Gan Li. Aceasta în pofida măsurilor introduse la nivel naţional erau destinat să descurajeze achiziţionarea mai multor locuinţe. O soluţie pe care Guvernul de la Beijing ar putea să o utilizeze este taxa pe proprietăţile vacante pentru a soluţiona această problemă, însă o astfel de taxă nu pare iminentă.
La rândul său, Kaiji Chen, care a lucrat la un studiu dedicat bulei speculative de pe piaţa imobiliară chineză, subliniază că există un cost economic al locuinţelor neocupate pentru că acestea frânează oferta, ceea ce pune noi presiuni asupra preţurilor şi îi scoate de pe piaţă pe tinerii cumpărători.
Un exemplul în acest sens este cel al unei vile de la marginea Shanghai-ului deţinută de Natalie Feng, 27 de ani. Imobilul cu două etaje a fost cumpărată de părinţii tinerei pentru weekend, dar casa este neocupată cea mai mare parte a timpului. "Pentru fiecare weekend petrecut aici trebuie mai întâi să conduci o oră şi să faci curăţenie o jumătate de zi", spune Feng care şi-ar fi dorit ca părinţii să nu îi fi cumpărat această vilă pentru că acum dacă va dori să îşi cumpere un alt apartament va trebui să plătească un avans mai mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...