Arabia Saudită vrea să afle cum va arăta un viitor fără OPEC
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Centrul pentru studii petroliere King Abdullah Petroleum Studies and Research Center, KAPSARC, un mare centrul de analiză și expertiză al Arabiei Saudite, lucrează la un raport privind eventualele consecințe ale desființării Organizației țărilor exportatoare de petrol, OPEC, scrie The Wall Street Journal.

Studiul analizează două scenarii. În primul caz, după destrămarea OPEC, cele mai mari state producătoare de petrol ale lumii se lansează într-o concurență pe viață și pe moarte pentru cucerirea unor noi cote de piață. În al doilea, Arabia Saudită încearcă să îndeplinească singură funcția de cartel de păstrare a stabilității pe piață, corectându-și volumele de producție.

Sursele citate de WSJ au precizat că respectivele scenarii explică inclusiv motivele dezintegrării OPEC: atingerea unui vârf al consumului de petrol și scăderea lui ulterioară. ”Cum nimic nu e veșnic, autoritățile regatului înțeleg că nici cererea de petrol nu va dura la nesfârșit și vor să știe cum va arăta un viitor fără OPEC”, a declarat unul dintre interlocutorii cotidianului american.

Șeful KAPSARC, Adam Seminsky, a subliniat că este vorba de un studiu standard, care nu trebuie privit ca un semnal despre intențiile Arabiei saudite de a părăsi cartelul, după mai bine de o jumătate de secol de existență, unde Riad joacă un rol decisiv.

WSJ menționează că analiza vine în contextul în care Camera reprezentanților din Congresul SUA dezbate un proiect de lege numit No Oil Producing and Exporting Cartels Act (NOPEC), ce presupune ca autoritățile SUA să dobândească dreptul de a contesta în instanță acțiunile OPEC drept o încălcare a legislației antimonopol și o tentativă de a manipula cu prețurile la surse energetice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel