Arabia Saudită vrea un aeroport care să uluiască o lume întreagă
Autor: Simona Haiduc | 28 noi 2022, 16:08
Riad, un oraș care va cunoaște o dezvoltare incredibilă
Riad, un oraș care va cunoaște o dezvoltare incredibilă
Arabia Saudită anunță planuri pentru un aeroport central cu șase piste, la Riad. 

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anunțat luni planurile de transformare a aeroportului din Riad într-un hub aviatic masiv, cu șase piste paralele, conceput pentru a gestiona până la 120 de milioane de călători până în 2030, a anunțat agenția oficială de presă SPA.

Fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite, Fondul de investiții publice (PIF), va construi Aeroportul Internațional ”Regele Salman”, care ar urma să se întindă pe o suprafață de 57 de kilometri pătrați (22,01 mile pătrate) și să includă actualul aeroport, ”Regele Khaled”, precizează aceeași agenție.

Aviația face parte dintr-o strategie guvernamentală care și-a propus să transforme țara într-un centru global de transport și logistică până în 2030. Aeroportul din Riad va constitui baza de operațiuni a unei companii aeriene nou-nouțe, RIA, care va concura cu marile companii regionale Emirates și Qatar Airways.

Regatul și-a stabilit obiective înalte pentru a-și diversifica economia și a-și reduce dependența de petrol, investind sute de miliarde de dolari într-un plan numit Vision 2030, inițiat de prințul Mohammed, conducătorul de facto al regatului.

"Proiectul aeroportului face parte din viziunea Arabiei Saudite de a transforma Riadul într-unul dintre primele 10 orașe economice din lume și de a susține creșterea populației Riadului la 15-20 de milioane de locuitori până în 2030", a declarat SPA.

Potrivit sursei citate, Aeroportul ”Regele Salman” va crea 103.000 de locuri de muncă directe și indirecte, va gestiona 185 de milioane de pasageri și 3,5 milioane de tone de marfă până în 2050.

Nu au fost oferite detalii despre investițiile planificate, dar o persoană familiarizată cu planurile a declarat pentru Reuters că departamentul de aviație al PIF primește fonduri considerabile pentru a crea un ecosistem de companii aeriene de marfă și de pasageri, companii de reparații și aeroporturi.

Compania aeriană de stat Saudia, care împlinește 77 de ani de activitate, va avea sediul în orașul Jeddah, situat la Marea Roșie, ca parte a strategiei de transport pentru stabilirea celor două hub-uri. Regatul se află deja în discuții cu producătorii de aeronave Airbus SE și Boeing Co. pentru comenzi atât pentru Saudia, cât și pentru RIA.

Arabia Saudită va organiza Jocurile Asiatice de Iarnă într-un oraș care nu există VIDEO

Este doar un proiect integrat în cadrul unui oraș futurist care nu există încă. "Deșerturile și munții din Arabia Saudită vor fi curând teren de joacă pentru sporturile de iarnă", a anunțat Consiliul Olimpic al Asiei, sau OCA, într-un comunicat, citat de AFP.

Mai mare ca Israelul

Potrivit documentului, viitoarea stațiune montană va fi amplasată în orașul Neom. Problema este că acest oraș se află încă în fază de proiect. Realizarea lui va costa 500 de miliarde de dolari și ar urma să adăpostească până la 9 milioane de locuri până în 2045, după cum preciza, în iulie, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman - care este președintele consiliului de administrație al Neom. Se presupune că Neom se va întinde pe să se întindă pe o suprafață de peste 16.5000 de kilometri pătrați, ceea ce îl va face mai mare decât Israelul sau Kuweit, conform unui raport din februarie al BBC.

Unul dintre cele mai controversate proiecte

Jocurile sunt programate să aibă loc în Trojena, o dezvoltare în cadrul Neom și care ar urma să includă un complex de schi pe tot parcursul anului, un lac cu apă dulce și hoteluri de lux, potrivit site-ului oficial al Neom. Trojena se află la aproximativ 50 de kilometri de coasta saudită, iar temperaturile de iarnă sunt adesea sub zero grade.

Dar, la fel ca restul Neom, Trojena nu .... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe