Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
ArcelorMittal a anunțat vineri că amână investițiile verzi planificate din cauza incertitudinilor legate de directivele de reglementare ale Uniunii Europene. La începutul acestui an, compania a obținut 850 de milioane de euro subvenții de la guvernul francez pentru a-și susține programul de investiții de decarbonizare în valoare de 1,7 miliarde de euro până în 2030 la întreprinderile Dunkerque și Fos-sur-Mer.
Incertitudini care afectează industria
Dar după atâtea luni, ArcelorMittal nu a luat încă decizia finală în privința investițiilor în aceste proiecte, ce prevăd, printre altele, inclusiv înlocuirea a două dintre cele trei furnale din Dunkerque cu centrale ecologice care funcționează pe hidrogen.
„Operăm pe o piață provocatoare și există o serie de incertitudini politice care afectează industria”, a precizat compania într-un comunicat, preluat de agenția Reuters.
„Avem nevoie de un mecanism eficient de ajustare a frontierei pentru carbon, precum și de măsuri de apărare comercială mai robuste, pentru a consolida analiza de rentabilitate”, a adăugat ea. ArcelorMittal așteaptă inclusiv decizia Comisiei Europene cu privire la Planul de acțiune pentru oțel și metale.
Așteaptă clarificări
„Arcelor a fost foarte coerent în comentariile lui conform cărora nu se va angaja în cheltuieli materiale pentru decarbonizarea decât dacă există circumstanțe potrivite în cadrul politicii generale a UE”, a subliniat Philip Gibbs, analist la KeyBanc, pentru Reuters.
Producătorii de oțel europeni, care se numără printre cei mai mari poluatori de CO2 din lume, sunt supuși unei presiuni puternice pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră, menținându-și, în același timp, profitabilitatea într-un context de concurență acerbă, în principal din partea Chinei.
Nu mai fac nici o investiție
"Companiile își reduc capacitatea, continuând, totodată, să investească în ecologizare, dar încetinesc ritmul și multe depind și de regiune. În unele situația este atât de gravă încât nu mai fac nicio investiție", a declarat Axel Eggert, director general al companiei. Eurofer.
Hidrogenul verde, produs din împărțirea apei în hidrogen și oxigen folosind energie regenerabilă, cum ar fi soarele sau vântul, este considerat o sursă de energie mai curată, dar tehnologia este încă la început și este relativ costisitoare.
Compania germană Thyssenkrupp a declarat în octombrie că își revizuiește planul de 3 miliarde de euro pentru producția de oțel verde, subliniind dificultățile industriei în a îndeplini obiectivele de emisii, rămânând în același timp competitiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...