Arctica devine TEATRU de RĂZBOI? SUA și Rusia își trimit cele mai sofisticate avioane de luptă
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
B-1B Lancer
B-1B Lancer
MiG-31K Foxhound
MiG-31K Foxhound
  • B-1B Lancer
  • MiG-31K Foxhound
Forțele aeriene americane au aterizat pentru prima dată dincolo de cercul polar după ce primul bombardier supersonic B-1B Lancer a aterizat la o bază aeriană dincolo cercul polar, la baza aeriană Bodø a Forțelor Aeriene Norvegiene pe 8 martie după ce a plecat de la baza sa temporară de la Stația Aeriană Ørland din sudul Norvegiei. 

Patru Astfel de aeronave au fost desfășurate în Norvegia din februarie, ceea ce vine pe fondul investițiilor în creștere ale SUA în dezvoltarea capacităților în războiul arctic și pentru plasarea de trupe în apropierea arcticii rusești. B-1B Lancer este singura clasă de bombardier supersonic activ din lumea occidentală, deși s-a confruntat cu probleme serioase de întreținere. 

Avionul este totuși apreciat pentru capacitatea sa de a desfășura o gamă largă de rachete de croazieră avansate atât pentru misiuni de atac, cât și pentru misiuni anti-transport.

Implementarea B-1B urmează mișcărilor Rusiei de a-și extinde prezența militară în Arctica cu o gamă de sisteme avansate de arme noi. Acestea au inclus avioane de luptă cu rază de acțiune  mai mică dar care sunt totuși mai rapide și capabile să livreze muniții cu distanță mai mare și mai rapidă decât cele ale B-1B, inclusiv avioanele Su-34 și MiG-31K. 

Citește și: Alianță militară ”de coșmar” pentru SUA. Arctica devine front deschis

Cea mai periculoasă și cea mai grea aeronavă din Rusia construită pentru lupta aeriană, MiG-31BM Foxhound, a fost de asemenea desfășurată în regiune și poate urmări și angaja bombardiere B-1B la distanțe de 400 km. Prima desfășurare MiG-31 de deasupra cercului polar polar a fost realizată cu puțin mai puțin de o lună înainte de prima desfășurare a B-1B, însă, spre deosebire de bombardierul american, navele de interceptare ale rușilor sunt durabile și cu o întreținere redusă, suficientă pentru a putea staționa permanent în climatul dur. 

Rusia a extins aerodromurile mai aproape de cercul polar arctic pentru a găzdui mai multe avioane de luptă și a desfășurat o serie de sisteme avansate de apărare aeriană, inclusiv sisteme S-400, Tor și Pantsir. Deoarece Arctica reprezintă un teatru de importanță strategică în creștere atât pentru Rusia, cât și pentru Occident, este de așteptat ca mai multe sisteme de arme de ultimă generație să fie desfășurate în regiune de ambele părți în următorii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel