Argintul prinde din urmă aurul: investitorii își diversifică protecția în fața incertitudinilor

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Lingouri de argint
Lingouri de argint
Argintul a atins joi cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, depășind pragul de 36 de dolari pe uncie, pe fondul unei creșteri accelerate a cererii pentru active de refugiu și al unui deficit global tot mai accentuat. După luni în care a rămas în umbra aurului, metalul prețios revine în prim-plan, impulsionat de mișcări tehnice puternice și de interesul tot mai mare al investitorilor instituționali.

Argintul recuperează terenul față de aur

Prețul argintului a crescut vertiginos joi, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, în contextul unei reveniri spectaculoase a interesului investitorilor pentru active de refugiu alternative la aur. În tranzacțiile de dimineață, argintul spot a ajuns la 36,07 dolari pe uncie, cel mai înalt nivel din februarie 2012, înainte de a se stabiliza la 35,90 dolari, ceea ce marchează un câștig zilnic de 2,6%.

Contractele futures pe argint, cele mai tranzacționate, au înregistrat o creștere și mai amplă de 4%, trecând pragul de 36 dolari pe uncie.

Potrivit analiștilor, această explozie de prețuri a fost alimentată de o combinație de factori: dinamica tehnică pozitivă, fundamentele în îmbunătățire și apetitul în creștere al investitorilor pentru diversificarea portofoliilor în contexte incerte.

„După ce a rămas în urma aurului câteva săptămâni, argintul prinde acum din urmă,” a declarat Alexander Zumpfe, trader senior la grupul Heraeus, pentru Bloomberg. El susține că asistăm la un „interes reînnoit din partea investitorilor care urmează trendul și își rotesc pozițiile către argint.”

Fondurile ETF atrag argint în volum mare

În sprijinul acestei mișcări vine și dinamica fondurilor de tip exchange-traded (ETF) bazate pe argint, care au înregistrat intrări semnificative. Doar miercuri, fondurile globale au adăugat 2,2 milioane de uncii de argint în portofolii, potrivit datelor Bloomberg.

Cu toate acestea, argintul continuă să fie în urma aurului în termeni de performanță anuală: 25% față de 30% pentru metalul galben. Deși ambele metale beneficiază de statutul de „refugiu” în perioade de incertitudine geopolitică, argintul are în plus și o componentă industrială importantă, fiind folosit în panouri solare, electronice și alte tehnologii verzi.

Silver Institute a estimat că în 2024 oferta globală de argint a fost cu 15% mai mică decât cererea, iar un deficit similar este anticipat și în 2025, ceea ce susține perspectiva pozitivă asupra prețului.

Aurul rămâne stabil, dar raportul aur/argint scade

În contrast cu avansul argintului, aurul a înregistrat joi o variație modestă, cu o creștere de doar 0,1%, până la 3.381,25 dolari pe uncie.

Mișcările din piață au redus raportul aur/argint la aproape 94, cel mai scăzut nivel din 2 aprilie, când președintele american Donald Trump a declanșat turbulențe pe burse prin anunțarea noilor tarife comerciale de tip „Ziua Eliberării”.

„Nu există un motiv specific pentru explozia argintului în raport cu aurul,” a notat Rhona O’Connell, specialistă în metale prețioase la StoneX. Totuși, ea sugerează că ar putea fi vorba de un val de tranzacții bazate pe raportul dintre cele două metale, în condițiile în care acesta a scăzut sub pragul de 100.

În ultimele 12 luni, aurul s-a apreciat cu 44%, stimulat de războiul comercial declanșat de SUA și de achizițiile susținute ale băncilor centrale. În aceeași perioadă, argintul a câștigat doar jumătate din acest avans — ceea ce, spun analiștii, ar putea lăsa loc pentru o continuare a revenirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bancnote
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori

pixel