Studiul preliminar postat pe medRxiv, un site pentru cercetări medicale nepublicate, găsește o corelație între țările care obligă cetățenii să se vaccineze cu vaccinul Bacill Calmette-Guerin (BCG) și cele care prezintă un număr mai mic de cazuri confirmate și decese de la Covid-19. Deși este deocamdată doar o corelație, clinicienii din cel puțin șase țări efectuează studii care implică imunizarea cu vaccinului BCG lucrătorilor din sănătate și persoanelor în vârstă pentru a vedea dacă într-adevăr acesta poate oferi un anumit nivel de protecție împotriva noului coronavirus.
Gonzalo Otazu, profesor asistent la Institutul de Tehnologie din New York și autorul principal al studiului, a început să lucreze la analiză după ce a observat numărul scăzut de cazuri din Japonia, notează Bloomberg. Țara a raportat unele dintre primele cazuri confirmate de coronavirus din afara Chinei și nu a instituit măsuri de carantină așa cum au făcut și alte state.
Studiul a reunit datele despre ce țări au politici de vaccinare obligatorie cu BCG și când au fost puse în aplicare. A fost comparat apoi numărul de cazuri confirmate și decese de la Covid-19 pentru a se găsi o corelație.
Un vaccin vechi de 100 de ani, posibilă soluție pentru Covid-19
Printre țările cu venituri mari care prezintă un număr mare de cazuri Covid-19, SUA și Italia recomandă vaccinuri BCG, dar numai pentru persoanele care ar putea fi expuse riscului, în timp ce Germania, Spania, Franța și Marea Britanie au avut politici de vaccin BCG, dar pe care le-au încheiat cu decenii în urmă. China, unde a început pandemia, are o politică de vaccin BCG, dar care nu a fost respectată înainte de 1976, a mai spus Otazu.
Pentru a obține un nou vaccin și medicament pentru a combate boala provocată de Covid-19 poate dura multe luni de acum încolo iar acesta este un motiv suficient pentru a cerceta eficacitatea BCG. este de părere Eleanor Fish, profesor la departamentul de imunologie al Universității din Toronto.
Unul dintre primii care va conduce studiul legat de eficacitatea vaccinului BCG împotriva coronavirusului este Mihai Netea, un expert în boli infecțioase de la Centrul Medical Radboud Universty din Olanda. Echipa lui Mihai Netea a înscris deja 400 de cadre medicale în proces, din care 200 au primit vaccinul BCG și 200 au primit un placebo. Nu se așteaptă să vadă niciun rezultat timp de cel puțin două luni. De asemenea, urmează să înceapă un studiu separat pentru a studia eficacitatea vaccinului BCG la persoanele de peste 60 de ani. Alte studii au loc în Australia, Danemarca, Germania, U.K. și S.U.A.
Studiul lui Mihai Netea care se întinde deja pe mai mult de 10 ani, arată că vaccinul BCG sensibilizează sistemul imunitar în așa fel încât, ori de câte ori orice agent patogen care se bazează pe aceeași strategie de atac cu cel al bacteriilor tuberculoase, este gata să răspundă într-un mod mai bun decât sistemul imunitar al celor care nu au primit vaccinul.
„Este ca și cum vaccinul BCG creează marcaje pentru ca sistemul imunitar să fie folosit mai târziu în viață”, a spus Netea.
„Oamenii nu ar trebui să se prindă sau să încerce să obțină vaccinul BCG, așa cum au făcut hârtia igienică”, a spus Otazu. Există șanse mici ca vaccinul BCG să crească riscul de coronavirus, dar oamenii de știință nu vor ști decât după studiile clinice.
În orice caz, vaccinul BCG nu ar trebui să fie singurul instrument de combatere a Covid-19.
„Nicio țară din lume nu a reușit să controleze boala doar pentru că populația era protejată de BCG”, a spus Otazu. Distanța socială, testarea și izolarea cazurilor vor trebui implementate pentru a gestiona răspândirea bolii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...