Arme nucleare. SUA vor, Rusia vrea și ea, dar se opune
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sancțiunile vizează 32 de entități rusești și includ expulzarea unor diplomați.
Sancțiunile vizează 32 de entități rusești și includ expulzarea unor diplomați.
Pare un joc absurd, dar nu sunt decât negocieri cu toate armele pe masă. Dacă până de curând, Moscova acuza Washingtonul că nu răspunde la propunerile ei de prelungire a Tratatului de reducere a arsenalelor nucleare ale celor două țări, așa numitul New START sau START-3, acum, când SUA au anunțat că s-a ajuns la un "acord de principiu" cu Rusia în această privință, Kremlinul iese rapid la rampă și declară că "inacceptabile" condiţiile americanilor. Altfel spus, Rusia vrea, dar se opune. Deocamdată. 

"Suntem dornici să prelungim tratatul New START pentru o perioadă de timp, cu condiţia ca ei să accepte în schimb limitarea - îngheţarea - arsenalul lor nuclear", a declarat negociatorul american Marshall Billingslea care conduce din iunie negocierile cu Moscova asupra tratatului bilateral New START expirând la începutul anului 2021 - la scurt timp după încheierea mandatului actual al lui Donald Trump, candidat la propria succesiune la 3 noiembrie.

"Credem că există un acord de principiu la cel mai înalt nivel al guvernelor noastre", a adăugat diplomatul american în cursul unei videoconferinţe organizate de think tankul Heritage Foundation. Răspunsul Moscovei nu a întârziat. "Rusia şi Statele Unite nu s-au pus de acord în privinţa îngheţării arsenalelor lor nucleare", a scris pe Twitter misiunea permanentă a Rusiei la Viena.

Un asemenea îngheţ ar fi "inacceptabil" pentru Moscova, a declarat agenţiilor ruse de presă negociatorul Moscovei, viceministrul de externe Serghei Riabkov.

Citește și Soldații SUA învață să DISTRUGĂ toate armele Chinei și Rusiei VIDEO

New START - intrat în vigoare în 2010 şi care limitează numărul focoaselor nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) la 1.550 pentru SUA şi Rusia - este ultimul pact major de dezarmare nucleară rămas în vigoare între cele două puteri, după ce Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (CFE), care interzicea utilizarea rachetelor balistice cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Washingtonul a acuzat Rusia de încălcarea prevederilor CFE şi a atribuit 'întreaga responsabilitate' Moscovei pentru încetarea acestui pact.

"Dacă americanii sunt de acord cu documentele pe care le-am remis şi le acceptă, un asemenea acord poate fi încheiat şi mâine. Dar cu atâtea divergenţe, nici nu-mi pot imagina pe ce bază colegii noştri de la Washington emit astfel de ipoteze", a precizat Serghei Riabkov pentru agenţia Ria Novosti. În opinia sa, Rusia şi Statele Unite au încă "puncte de vedere diferite asupra modalităţii de a întări controlul armamentului pe viitor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel